SMRT BELOG MARKOVIĆA OGROMAN GUBITAK: U svojim delima ovekovečio rodne Ćelije, Lajkovac, reku Kolubaru i “belo” Valjevo

B. PUZOVIĆ

20. 01. 2022. u 09:26

IZNENADNA smrt uglednog književnika Radovana Belog Markovića predstavlja veliki gubitak za srpsku kulturnu scenu i za Lajkovac, u kom je živeo i stvarao.

СМРТ БЕЛОГ МАРКОВИЋА ОГРОМАН ГУБИТАК: У својим делима овековечио родне Ћелије, Лајковац, реку Колубару и “бело” Ваљево

Foto: B. Puzović

- Najpoznatiji Lajkovčanin, kojeg su sugrađani jednostavno zvali Književnik, u svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, reku Kolubaru i “belo” Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra prošle godine, na Dan varošice. Vreme i mesto sahrane pisca Radovana Belog Markovića biće naknadno saopšteni.

Ovo je saopštila Opština Lajkovac, koja je sa Gradskom bibliotekom 2013. godine objavila sabrana dela znamenitog sugrađanina. Jula 2021. godine organizovano je jedinstveno književno veče povodom pola veka bogatog spisateljskog rada Radovana Belog Markovića, na starom železničkom mostu preko Kolubare, u selu Ćelije, u kom je rođen, nedaleko od Lajkovca. Tada je predstavljeno i njegovo poslednje delo “Stojna vetrenjača”. U više navrata Gradska biblioteka i Opština bili su pokrovitelji i organizatori naučnih skupova posvećenih stvaralaštvu Radovana Belog Markovića.

U sredu, kasno po podne, saznajemo nezvanično, Belom Markoviću iznenada je pozlilo. Odmah je prebačen u valjevsku bolnicu, ali napori lekara da mu spasu život, nažalost, bili su uzaludni.

Foto: B. Puzović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici