SEĆANJE NA TOMU ZDRAVKOVIĆA: Leskovac obeležava tri decenije od smrti slavnog pevača

I.Mitić

28. 09. 2021. u 15:26

PRIKAZIVANjEM filma „Toma“ Leskovac će 30. septembra obeležiti 30 godina od smrti legendarnog pevača Tome Zdravkovića.

СЕЋАЊЕ НА ТОМУ ЗДРАВКОВИЋА: Лесковац обележава три деценије од смрти славног певача

Foto: I. Mitić

Leskovačkoj premijeri filma inspirisanim delom i životom ovog slavnog muzičara, koji je svoju karijeru započeo u gradu na Veternici, kako je najavljeno, prisustvovaće vodeća glumačka ekipa filma na čelu sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem i autorom muzike Željkom Joksimovićem.

Ako organizatore bude poslužilo vreme, projekcija se planira na otvorenom, i to u dvorištu leskovačke Gimnazije, gde se očekuje prisustvo oko 1.000 Leskovčana, a ulaznice se neće naplaćivati. Svaki gledalaca će prilikom projekcije filma od lokalne samouprave dobiti na poklon knjigu „Toma Zdravković – 68 neispričanih priča“.

Foto: I. Mitić

 

Za ove namene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 1,8 miliona dinara. Gradsko veće je odlučilo da se preraspodelom sredstava u lokalnom budžetu izdvoji 600.000 dinara za nabavku knjiga i još 1,2 miliona dinara na ime troškova organizacije za premijerno prikazivanje filma.

Leskovac je slavnom pevaču odao poštu i na 20 godina od njegove smrti, podizanjem spomenika u centralnom gradskom parku i spomen-česme u selu Pečenjevcu gde je Toma živeo pre nego što se „otisnuo u svet i vinuo među zvezde“.

Foto: I. Mitić

 

Zbog izgradnje gradskog trga spomenik je u međuvremenu premešten na obližnji plato pored reke Veternice, ispred zgrade Privrednog suda. Na Tominoj spomen-česmi, u desetak kilometara udaljenom Pečenjevcu, nalazi se njegov lik, a uklesani su i stihovi: „Dao sam vam dušu svoju...“

Toma Zdravković je započeo karijeru u nekadašnjoj kafani „Radan“ u centru grada na Veternici, gde mu je Silvana Armenulić pružila priliku da prvi put pokaže svoj raskošni talenat.

BONUS VIDEO:

Najbolji su kadrovi iza scene - snimanje filma o Tomi Zdravkoviću

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri