TOMA BI TRI PUTA POGLEDAO FILM O SEBI: Menadžer Bane Obradović, za "Novosti", pred 30. godišnjicu smrti legendarnog pevača

M. Ćunković

28. 09. 2021. u 10:33

VELIKI Toma Zdravković je u poslednje vreme, više nego ikad od svog odlaska 1991, tema svakodnevnih razgovora, sećanja, evociranja uspomena.

ТОМА БИ ТРИ ПУТА ПОГЛЕДАО ФИЛМ О СЕБИ: Менаџер Бане Обрадовић, за Новости, пред 30. годишњицу смрти  легендарног певача

Foto V. Danilov

Nije ni čudo, jer je film nazvan njegovim imenom u veoma kratkom periodu postao veliki bioskopski hit u Srbiji i regionu. Pretpremijerna prikazivanja u Sarajevu i Nišu bila su sjajna uvertira u veličanstvenu beogradsku premijeru u Sava centru, 15. septembra. Po ovacijama publike, po talasima aplauza koje je dobila autorska ekipa kad se poklonila, bilo je jasno da smo dobili još jedan veliki domaći film u 21. veku, poput "Montevidea" ili "Zone Zamfirove".

Stoga, nije ni čudo da osmeh sa lica ne skida čuveni estradni menadžer Bane Obradović, u poslednjih 10 godina zaštitnik lika i dela Tome Zdravkovića. Bane, godinama je poznato, sve radi srcem, pa su ga emocije vodile i da inicira snimanje filma i serije o Tomi.

UMETNIK Toma Zdravković sa orkestrom Ace Stepića, Foto Arhiva "Novosti"

Film je odmah počeo da obara rekorde posećenosti. Da prebaci cifru od 100.000 posetilaca, bilo mu je potrebno samo sedam dana, iako, kako Bane kaže, na mnogim mestima gde se prikazuje, epidemiološke mere moraju da se poštuju.

- Očekivao sam veliku posećenost, verovao sam u ovaj projekat - kaže Obradović za "Novosti", ne skrivajući sreću.

- Dugo sam Željku Joksimoviću govorio i na neki način usmeravao ga da treba da se snimi film o Tomi. To je obično bilo u kolima kada putujemo na neki koncert, ili čekamo poletanje aviona, dok jednog dana nije rekao: "Dobra je to ideja". Pozvao je Dragana Bjelogrlića i krenulo je. Bio sam na premijerama gde je bila cela glumačka ekipa - u Sarajevu, Nišu, Beogradu, Banjaluci. Film je svuda izuzetno prihvaćen, sa hiljadama ljudi u publici. Plakalo se, smejalo, komentarisalo "ovo je vrh", kao što i jeste, tražila se karta više. U publici su i starije i mlađe generacije, baš kao što i svi vole Tomine pesme.

PRIJATELjSTVO Tomina udovica Goca i Bane Obradović, Foto Pivatna arhiva

Upitan šta misli, kako bi sam Toma reagovao da može da vidi film o sebi, Bane bez dvoumljenja kaže:

- On bi ga gledao tri puta, sa pažnjom, svih dva sata i 20 minuta, koliko traje. Bio bi, sigurno, najviše zadovoljan sobom, to jest, Milanom Marićem, koji je ušao u lik i izneo ga na najbolji mogući način. Milan je obezbedio ličnu kartu karijere.

Obradović kao najveći kvalitet filma ističe čitavu paletu emocija, i dobro osmišljenu radnju.

- Ispred svega stoje Željko Joksimović, Dragan Bjelogrlić, Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, kao i svi ostali glumci, zajedno sa celom ekipom, angažovanom na snimanju filma. Takođe, i Aco Pejović, koji je maestralno pozajmio glas glavnom glumcu.

Dosta toga je urađeno oko Tome Zdravkovića, otkada je Bane zaštitnik njegovog lika i dela.

- Ili sam inicirao, ili organizovao, ili bio suorganizator, pa je tako podignuta bista Tomi u prirodnoj veličini u Leskovcu, kao i spomen-česma u Pečenjevcima, gde je živeo u mladosti. Postavljena je spomen-ploča na zgradi gde je živeo, objavljena knjiga "68 neispričanih priča", napravljeno vino "Toma Zdravković", organizovan koncert sećanja u "Štark areni". Već 10 godina se svakog 30. septembra daje pomen Tomi na Centralnom groblju u Beogradu, snimljen je film i serija. Sve to se dešava zahvaljujući poverenju i dobroj saradnji porodice Zdravković - udovice Gordane, sina Aleksandra i ćerke Žakline.

SARAĐIVAO SA PEVAČIMA IZ FILMA

OBRADOVIĆEVE impresije i saveti su, sigurno, imali bitnu ulogu tokom snimanja filma, jer je Bane, tokom decenija rada na estradi, dosta sarađivao sa pojedinim likovima iz "Tome".

- Organizovao sam velike koncerte Zoranu Kaleziću, Lepi Lukić, Tozovcu - podseća za naš list menadžer.

- Radio sam sa Novicom Zdravkovićem, organizovao najveće koncerte Aci Pejoviću u karijeri, a tu je i 21 godina uspešne saradnje sa Željkom Joksimovićem.

ČETVRTAK U ZNAKU TOME

U ČETVRTAK, 30. septembra, sledi obeležavanje još jedne, sada okrugle, 30. godišnjice od smrti Tome Zdravkovića. Ceo dan će, ovoga puta, biti u znaku pokojnog velikana. Pomen će biti održan u podne, na Centralnom groblju u Beogradu. U Leskovcu u 18 časova biće položeno cveće kod biste, a dva sata kasnije sledi premijera filma u tom gradu. Na svim mestima prisustvovaće porodica, glumačka ekipa, kolege i prijatelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TUŽILAŠTVO NAREDILO OBDUKCIJU TELA BIVŠE VODITELJKE PINKA