ŠALJA PREBAČEN U ZATVOR U HAGU: Povrđena optužnica protiv OVK teroriste

S.S.R.

15. 04. 2021. u 22:10

PJETER Šalja, bivši pripadnik OVK koji je ranije uhapšen u Holandiji prebačen je večeras u zatvor Specijalnog suda u Hagu.

ШАЉА ПРЕБАЧЕН У ЗАТВОР У ХАГУ: Поврђена оптужница против ОВК терористе

Foto: Facebook

Optužnica protiv njega je potvrđena.

Šalja se tereti se za razne oblike individualne i krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni između 17. maja 1999. godine i 5.juna 1999. nad ljudima koji su bilio zatvoreni u Kukešu u Albaniji, u fabrici metala, koju je koristila, kako piše u optužnici, Oslobodilačka vojska Kosova.

Foto: Facebook

Mesto Kukeš je usvom izveštaju o trgovini organima ubijenih Srba pominjao i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Salja na svom Fejsbuk prifilu ima slike sa Fatmirom Ljimajem, jednim od komandanata OVK sa čijim se imenom povezuju brojni zločini, ali je u Tribunalu u Hagu oslobođen.

Šalja je, pored Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Saljiha Mustafe, šesti pripadnik OVK koji je optužen za ratne zločine.

U optužnici se navodi da je on, zajedno sa Sabitom Gecijem i Džempšitem Krasnićijem, nanosio žrtvama tešku bol i patnju u cilju dobijanja informacija ili priznanja da su sarađivali sa srpskim vlastima. Šalja je na zatvorenike pucao iz automatskog oružja i sa još nekim pripadnicima OVK ih tukao i posle ranjavanja. Jedan od zatvorenika je preminuo.

Pred sudom će se pojaviti 19. aprila, kada će se izjasniti optužnici ili tražiti da to učini u roku od 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri