MALO PIŠTOLJ, MALO PESMA Hitovi sa plej liste srpske mafije

Novosti online

07. 06. 2021. u 20:30

"PTIČICA" , "Uspeo sam u životu", "Ljepša od noći"... Ili, Boban Zdravković, Džej Ramadanovski, Šako i Dado Polumenta, Dara Bubamara...

МАЛО ПИШТОЉ, МАЛО ПЕСМА Хитови са плеј листе српске мафије

Foto V. Danilov

Ovo bi ukratko bio kafanski repertoar srpskih kriminalac. Oduvek su voleli da budu viđeni u kafani, gde bi pokazivali svoju oružanu moć, ali i masne bakšiše koje su ostavljali pevačica.

Na plej listi stare garde iz osamdesetih godina bili su hotovi Tome Zdravkovića. Pesme ovog pevača često su se slušale u inostranstvu gde su "operisali" kriminalci. Nezaboravna je bila i Silvana Armenulić. U podzemlju se i dalje priča da je ova generacija kriminalaca od Ljubomira Magaša-Ljube Zemunca pa nadalje i te kako znala da se provodi u kafani.

Foto Arhiva Novosti

Silvana Armenulić

Prepričava se i da je član stare garde Darko Ašanin (ubijen 1. jula 1998.) do besvesti naručivao pesmu "Banjaluko i ta tvoja sela" od Milene Plavšić. Naručivale su se pesme od Zorana Kalezića a jedan od hitova je bila "Topla zima, plava žena".

Već krajem osamdesetih, stara garda za koju su pevači govorili da je jedina i bila boemska a ne nasilna kao one što su došle kasnije, na repertoar stiže i „Plavi moj safiru“ Bajage i instruktora.

A onda stižu devedesete, ratovi i splavovi. Ređaju se pesme... Sinan Sakić i "Južni vetar", a "Kockar" Mileta Kitića bio je hit Aleksandra Kneževića Kneleta i njegovih "voždovčana". Tu upada i Džej Ramadanovski sa nezaobilaznim "Uspeo sam u životu", za koju je tekst napisao Iso Lero Džamba, opaki Dorćolac o čijoj sudbini se ni dan danas ništa ne zna. Na splavovima se pojavljuje i Marko Bulata sa svojim hitom "Prijatelji, braćo, kumovi". Onda i "Tebi moja mazo".

Rampa za kralja kokaina

POČETKOM devedesetih mlađa kriminalna slušala je grupu "Mobi Dik", osnovanu 1992. godine i od čijeg starta je pevačica bila Ana Stanić. Ostaće zabeleženo da je prvo javno prikazivanje spota njihove čuvene pesme "Kralj kokaina" na televiziji – zaustavljeno. Na tadašnjem Trećem kanalu emitova je pesma i iznenada prekinuta na pola. Zvanično objašnjenje je bilo da su "radile makaze" zbog scena "drogiranja i ubijanja".

I na listi pesama pridružuje se Aca Lukas, čije hitove su posle obožavali gotovo svi naredni kriminalni naraštaji. I "zemunski klan" je voleo modifikovanu pesmu "Ptičica". Balkanski kralj droge Darko Šarić obožavao je "Ljepša od noći" koju su izodili Šako Polumenta i njegov sestrić Dado.

Foto: "Novosti"

Darko Šarić

Zadnji u nizu su Velja Nevolja i njegov klana. Ostalo je zabeleženo da su mu posle hapšenje na radiju naručivali pesmu "Nevolja" Dare Bubamare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni