"BILO MI JE ČUDNO ŠTO KRUŽI, REKAO JE DA JE IZGUBIO KOMANDE": Otkriveno šta je prethodilo padu aviona, novi detalji nesreće u Batajnici

S. J. M.

10. 08. 2023. u 16:02

OPERATER na aerodromu "13. maj" u Batajnici, sa kog je danas uzleteo pilot Aleksandar A. koji je poginuo u padu ultralakog aviona, kaže za "Novosti" da mu je letač pre nesreće saopštio da je izgubio komande u vazduhu.

БИЛО МИ ЈЕ ЧУДНО ШТО КРУЖИ, РЕКАО ЈЕ ДА ЈЕ ИЗГУБИО КОМАНДЕ: Откривено шта је претходило паду авиона, нови детаљи несреће у Батајници

Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Fejsbuk

Operater, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za naš list da je Aleksandar poleteo oko podneva, i potom je kružio iznad aerodroma.

- To mi je bilo čudno, pa sam ga pozvao, i on mi je rekao da je izgubio komande. Prekinuli smo poziv, pošto se on borio sa letelicom u vazduhu, a kasnije sam ga zvao još dva puta. On se nije javljao, i kružio je polako, spuštajući se sve niže i niže. Verovatno je pokušao da sleti - kaže operater sa aerodroma za "Novosti".

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

On kaže da su nekih 300 metara od piste, u njivi, našli deo desnog krila srušene letelice.

- Avion je pao na levo krilo, polomio ga, prevrnuo se na nos, a nakon toga se zapalio - rekao je nam je operater.

Olupina letelice je pronađena 500 metara od piste, u kukuruzištu, blizu nadvožnjaka kod Batajnice.

Foto: S. J. M.

Aleksandar A. je živeo u Švedskoj, gde mu žive i sin i žena. On je imao fabriku malih, ultralakih aviona, a takođe je bio test pilot, koji je testirao svoje letelice i poboljšavao im performanse.

Pre nekoliko godina je svoju fabriku prebacio u Višnjičku banju. Prvi avion je isporučio Nemcima krajem prošle godine, a srušena letelica je bila drugi avion koji je proizveo u Srbiji.

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Njegove kolege sa aerodroma nam kažu da je dva-tri puta nedeljno leteo svojim avionom, i ističu da je bio dobar, pedantan, i da je imao hiljade sati naleta.

- Iz Švedske je dolazio tim malim avionima u Srbiju, i njima je obišao celu Evropu. On je jutros sređivao taj avion, nešto je radio na njemu, i potom ga parkirao u hangar. Nije planirao da leti, ali je odjednom ustao, uzleteo, i desila se nesreća - kažu nam na Aerodromu "13. maj".

BONUS VIDEO: "VIDEO SAM AVION, MAHAO PILOTU" - Ispovest čoveka kraj čije njive se srušila letelica u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024