IZRAĐUJU I MODIFIKOVANU RUSKU RAKETU DOMETA DO 40 KILOMETARA: Evo šta proizvodi fabrika u kojoj su poginulo dva, a povređena 16 radnika

Novosti online

23. 11. 2021. u 18:18

FABRIKA EDePro, u kojoj se danas dogodila eksplozija u magacinu gotovih proizvoda i u kojoj su poginula dva radnika a 16 povređeni, važi za „prvu i najveću privatnu firmu koja se bavi proizvodnjom naoružanja u Srbiji.

ИЗРАЂУЈУ И МОДИФИКОВАНУ РУСКУ РАКЕТУ ДОМЕТА ДО 40 КИЛОМЕТАРА: Ево шта производи фабрика у којој су погинуло два, а повређена 16 радника

Foto: Novosti/Milena Anđela

Ono po čemu je EDePro bio poznat, je proizvodnja čvrstih raketnih goriva, raketnih motora i artiljerijsko-raketnih sistema različitog kalibra. Ova fimra često izlaže na međunarodnim sajmovima naoružanja u sklopu državne firme „Jugoimport“ SDPR.

Razvojni programi obuhvataju istraživačke projekte turbomlaznih motora malih dimenzija i klase potiska, sisteme višenamenskih navođenih projektila „ALAS”, artiljerijska raketa R-107 kalibra 107 milimetara za višecevni bacač raketa dometa 11 kilometara, hibridni artiljerijski projektil kalibra 155 milimetara sa raketnim motorom i jedinicom generatora i rakete R-400 dometa 140 kilometara. U pogonima fabrike proizvode se i bespilotni helikopteri, kao i druga savremena sredstva i sistemi naoružanja.

Na sajtu beogradske kompanije „EDePro“, u ponudi se nalazi modifikovana raketa za VBR tipa BM-21 „grad“, pod oznakom G-2000, za koju se kaže da je projektil ovog tipa sa najdužim dometom koji se nudi na tržištu. Prema opisu, težina rakete je 69 kilograma, od čega na bojevu glavu otpada 18,1 kilogram. Maksimalna brzina rakete po lansiranju iznosi 1.100 metara u sekundi. Maksimalni domet rakete je 40.000 metara (40 kilometara). Inače, kod ove rakete težina bojeve glave je smanjena, dok je upaljač ostao isti kao kod sovjetske verzije ove rakete.

Modifikovana raketa je potpuno komaptibilna, osim za rusku verziju BM-21 i za češku verziju lansera pod oznakom RM-70, ali i ostalim postojećim lanserima za ove rakete. Osnov modifikacije je novi raketni motor koji koristi novo raketno gorivo. Inače, rakete G-2000 javnosti su prikazane na sajmu naoružanja u Abu Dabiju februara 2017. Ono što odlikuje ovu raketu je postojanje CEP, (Circular Error Probable) što omogućava da više od polovine raketa koje su ispaljene iz 32 – cevnog lansera padne u krug od 150 metra od samog cilja.

Za ovu kompaniju vezuje se i nesreća koja se dogodila početkom neovembra 2008. godine, kada je eksplodirao pogon za proizvodnju raketnog goriva za protivgradne rakete u Bubanj Potoku, kada su tri radnika teško povređena.

BONUS VIDEO - Blokiran prilaz ka fabrici raketa

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)