OTVORENI SEDMI „SRPSKI DANI OSIGURANJA“

Promo

29. 11. 2023. u 19:58

Svi ključni pokazatelji poslovanja sektora osiguranja u proteklih deset godina beleže pozitivan trend i više su nego udvostručeni, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Ona je na Zlatiboru, otvarajući sedme „Srpske dane osiguranja“ dodala da je premija osiguranja po stanovniku u prethodnoj deceniji povećana sa 79 na 171 evro, a da ukupna premija beleži rast sa 64 milijarde dinara u 2013. godini na 133,9 milijarde dinara u 2022. godini. I iznos rešenih šteta je više nego dupliran u prethodnih deset godina - sa 28,7 na 68,9 milijardi dinara.

ОТВОРЕНИ СЕДМИ „СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА“

Foto: Stefan Tomašević

Govoreći na Konferenciji o osiguranju koja se ove godine održava pod nazivom „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?“ guverner Tabaković je naglasila da je sektor osiguranja i u protekle četiri godine, u uslovima povećanih rizika, sačuvao solventnost i profitabilnost, pružajući širok spektar i visok kvalitet usluge svojim korisnicima. Tome su doprinele i mere Narodne banke Srbije, naglasila je Jorgovanka Tabaković.

Dodala je i da su pozitivni trendovi nastavljeni i u prva tri tromesečja ove godine, jer je ukupna premija uvećana za 16,3% u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi 115,6 milijardi dinara.

Foto: Stefan Tomašević

Od prvih „Srpskih dana osiguranja“ do danas, osiguranje kao sektor prešlo je značajan put. Uvećanje ukupne premije, premije po glavi stanovnika i tehničkih rezervi svrstava sektor osiguranja u red značajnijih institucionalnih investitora i partnera, izjavila je predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije Ivana Soković. Ona je dodala i da je urađeno mnogo na unapređenju transparentnosti poslovanja, informacionoj bezbednosti, zaštiti ličnih podataka i pripremi za implementaciju Direktiva Solvensi 2.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da Udruženje osiguravača Srbije radi na podizanju svesti građana o značaju polise. Osiguranje nije trošak, već investicija, dodao je Jovanović. On je izjavio i da se to posebno odnosi na poljoprivredu, kojoj vremenske neprilike nanose najveće štete.

Foto: Stefan Tomašević

U Srbiji je, inače, osigurano oko 15% obradivih površina, ali tim podatkom, kako kaže generalni sekretar UOS, ne treba da budu zadovoljni ni država, ni poljoprivrednici ni osiguravači.

Srpski dani osiguranja su tradicionalna konferencija o osiguranju koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)