NE KORISTIMO PRIRODNE POTENCIJALE: Naša zemlja sa 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda mogla bi da ima 300 banja

J. Su.

08. 02. 2023. u 22:07

SRBIJA, sa čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, mogla bi da ima bar 300 banja.

НЕ КОРИСТИМО ПРИРОДНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ: Наша земља са 360 изворишта термалних и термоминералних вода могла би да има 300 бања

Foto A. Stevanović

Sada ih ima 39. Uz to, tu su i pet klimatskih mesta sa zdravim vazduhom - Divčibare, Ivanjica, Rudnik, Zlatibor i Zlatar.

Prema rečima Branislava Gulana, agroanalitičara, Srbija na osnovu urađene studije ima potencijal geotermalnih izvora koji je dosad korišćen uglavnom za grejanje. Međutim, postoji mnogo veći potencijal ako se posmatra proizvodnja hrane ili struje.

- Ozbiljnija ispitivanja dubljih slojeva zemlje pokazala bi da je prirodno bogatstvo geotermalnim izvorima i mnogo veće nego što se misli - smatra Gulan. - Ipak, osim tog prirodnog potencijala za privlačenje turista, pre svega, onih iz inostranstva, potrebno je ulagati u izgradnju velnes, odnosno sportsko - rekreativnih centara.

Kako priča Gulan, Srbija sada raspolaže sa 23 rehabilitaciona centra u kojima troškove lečenja bolesnika Geotermalna energija jedan je od najvećih ali neiskorišćenih prirodnih resursa Srbije.

- Potencijal toplih podzemnih voda temperature od 10 do 150 stepeni Celzijusa, jednak je sagorevanju 200.000 tona nafte godišnje - govori Gulan.

U Mađarskoj, recimo, postoji skoro 1.300 termalnih izvora i 197 kvalifikovanih lekovitih voda, a njihova iskorišćenost je 80 - 90 odsto! Mađari imaju veliko iskustvo u korišćenju geotermalnih voda za zagrevanje staklenika i plastenika, još od 1967. godine. Oni finansiraju bušenje zemljišta i daju poljoprivrednim preduzećima na eksploataciju bušotine, sa minimalnim obavezama prema državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIGOŽINOVO DRAMATIČNO PISMO ŠOJGUU: Ukrajinci spremaju veliki napad na Bahmut, hoće da odseku Vagnerovce