SRBIJA KAO TURISTIČKA DESTINACIJA U USPONU: Izuzetan rast broja noćenja

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 15:22

KRAJ godine za nama obeležio je fantastičan podatak da je u našoj zemlji na osnovnu izveštaja iz informacionog sistema ”eTurista” centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u decembru 2022. godine bilo ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, u odnosu na decembar 2021. godine kada smo imali ukupno 695.153 noćenja, što predstavlja rast od oko 45%.

СРБИЈА КАО ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У УСПОНУ: Изузетан раст броја ноћења

Foto D. Milovanović

Interesantna činjenica je da od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabeleženo je da je broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481 noćenja) premašio broj noćenja domaćih turista (451.336).

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona RSD, što rast od 30% u odnosu na 2021. godinu.

Navedeni podaci dokaz su ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu, kao i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Kroz podatke, ogleda se i rad države u oblasti kulture, umetnosti, očuvanju naše tradicije i važnih arheoloških nalazišta, a tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesovanje. Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što je Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti. Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem brou noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

„eTurista“ je centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva i baza je podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji. Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete ”stan na dan”. Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srvije za potrebe tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u upotrebi je od oktobra 2020. godine, i omogućio je sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)