NOVA INTERNET PREVARA U SRBIJI: Lažne pošiljke opet kruže pod logoom i nazivom Javnog preduzeća "Pošta Srbije"

B. Ca.

29. 12. 2022. u 08:33

NA mejlove mnogih građana Srbije, ovih dana ponovo stižu lažne poruke, koje navodno šalje preduzeće "Pošta Srbije".

НОВА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА У СРБИЈИ: Лaжне пошиљке опет круже под логоом и називом Јавног предузећа Пошта Србије

Foto: Ilustracija

Nasumično odabranim primaocima, uigrani prevaranti u elektronskom sandučetu šalju pisma gde im saopštavaju da treba da plate carinu za paket koji im je stigao. Uprkos čestim upozorenjima preduzeća "Pošta" da je zloupotrebljeno ime ovog javnog preduzeća, da se ne otvara i ne odgovara na ove poruke, neko se uvek upeca.

Pre nekoliko nedelja pisali smo u našem listu kako je na ovakav mejl naseo Beograđanin koji je u tom momentu zaista očekivao paket. Nesmotrenošću je ostao bez oko 300.000 dinara koji su mu skinuti sa računa. Kreatori ovih poruka i prevare, verovatno i igraju na kartu da će u svakom krugu ove pošte koja kruži, neko "pasti". Problem je što ih do sada, očigledno niko nije detektovao, niti kaznio.

- Dragi kupac, vaš paket nije mogao biti isporučen jer nije plaćena carina od 30,45 din. - stoji u tom elektronskom pismu. - Podsećanja radi, "Pošta Srbije" vas obaveštava da vaša pošiljka broj RS1950317-0935 još uvek čeka vaše uputstvo. Molimo da potvrdite uplatu troškova dostave - 30,45 dinara i slanje paketa.

Foto privatna arhiva

Nakon toga sledi gde treba da se klikne da bi se potvrdila navodna isporuka paketa. I čak stoji obaveštenje da se pozivom Kontakt centra može saznati sve o uslugama preduzeća, cenama, radnom vremenu pošta, praćenju pošiljaka i adresnom kodu. Ostavljen je i broj Kontakt centra "Pošte Srbije" - 0700 100 300, koji i jeste u upotrebi. Samo što oni koji nasednu, verovatno ne posumnjaju i ne provere.

Iz "Pošte Srbije" su nam odgovorili da ponovo skreću pažnju građanima da to preduzeće nikada na ovakav način ne komunicira sa korisnicima.

- Upozoravamo da od korisnika nikada ne zahtevamo ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka i da koliko dobiju poruke slične sadržine ne postupaju na način kako se traži od njih - kažu u "Pošti". - Građanima savetujemo da budu oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke. Za dodatne informacije svim korisnicima i građanima koji imaju bilo kakvu nedoumicu ili pitanje, dostupna je stranica "Onlajn bezbednost" na korporativnom sajtu "Pošte Srbije", na kojoj je objašnjeno koji su tipični primeri prevara preko platformi za elektronsku trgovinu, SMS poruka ili imejla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori