URSULA TRAŽI BRŽE AKCIJE ZA KLIMATSKE PROMENE: "Umesto auto-puta u pakao, zaradimo kartu za raj"

Tanjug

08. 11. 2022. u 16:09

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje da ubrzaju akcije vezane za klimatske promene, u današnjem obraćanju na samitu Ujedinjenih nacija o klimi COP27 u Šarm el Šeiku.

УРСУЛА ТРАЖИ БРЖЕ АКЦИЈЕ ЗА КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Уместо ауто-пута у пакао, зарадимо карту за рај

Foto: Tanjug

- Globalna kriza fosilnih goriva mora da bude adut da se igra preokrene. Zato hajde da ne idemo ''auto-putem za pakao'', već hajde da zaradimo čistu kartu za raj - rekla je ona, aludirajući na opaske generalnog sekretara UN Antonija Guteresa iznete u ponedeljak, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u zasebnom saopštenju naveo da je Rusija odlučila da energiju pretvori u „oružje za masovnu destabilizaciju“.

Gaston Braun, premijer Antigve i Barbude, rekao je na samitu da "industrija nafte i gasa nastavlja da ostvaruje skoro 3,0 milijarde dolara profita dnevno", i da je "krajnje vreme da se te kompanije nateraju da plaćaju globalni porez na ugljenični profit, što bi bio izvor za finansiranje gubitaka i štete" nastale od klimatskih promena.

- Neodgovorni proizvođači fosilnih goriva ostvarili su koristi iznuđivanjem profita na račun ljudske civilizacije. Dok oni profitiraju, planeta gori - poručio je on.

Predsednik Senegala Makij Sal istakao je da se zalaže za smanjenje emisija s efektom staklene bašte, dodajući međutim: „ Mi Afrikanci ne možemo da prihvatimo da se naši vitalni interesi ignorišu“.

Andžej Duda, predsednik Poljske, ocenio je da je „posledica ruske intervencije kriza i ogromni troškovi koji dovode u opasnost blagovremeno sprovođenje klimatske tranzicije, kao i blagovremeno postizanje zacrtanih ciljeva".

- Moramo nastojati da se osigura da ruska intervencija bude brzo i trajno okončana pružanjem veće podrške Ukrajini, jačanjem pritiska na Rusiju i jačanjem napora da postanemo nezavisni od ruskih fosilnih goriva - naveo je Duda.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je primetio da je „licemerno da se ne kaže i da je civilizacija u kojoj živimo potpuno neravnopravna".

- Sastoji se od zemalja koje već 200 godina neselektivno eksploatišu prirodne resurse planete, a u isto vreme druge jedva da imaju dovoljno da se prehrane i žive u skladu sa predindustrijskim načinima proizvodnje. Nejednakost je prisutna širom sveta. Venecuela je odgovorna za manje od 0,4 posto globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Bez obzira na to, naši ljudi moraju da plate posledice ove neravnoteže koju su stvorile glavne kapitalističke ekonomije sveta koje su zagadile planetu u korist nekolicine - zaključio je Maduro.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba