Kako je došlo do toga da je prodaja udela Sberbanke u Fortenovi izazvala otpor menadžmenta i kritike u pojedinim hrvatskim medijima

Promo

08. 11. 2022. u 15:57

REZIDENT Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi, koji je kupio 43% udela u hrvatskoj Fortenova grupi od ruske Sberbanke, uveren je da je prilikom obavljanja transakcije postupio u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom EU i namerava da ga i dalje poštuje.

Како је дошло до тога да је продаја удела Сбербанке у Фортенови изазвала отпор менаџмента и критике у појединим хрватским медијима

Foto: Shutterstock

Informacije o tome pojavile su se u intervjuu investitora iz UAE hrvatskim medijima. Izjava Alketbija bila je odgovor na brojne objave u hrvatskim medijima, kao i na reči menadžmenta Fortenove da kompanija ne zna ništa o prodaji akcija ovog najvećeg hrvatskog vlasnika poljoprivrednog zemljišta.

Medijski napad na rusku banku i investitora iz UAE povezan je sa jednim od top menadžera Fortenova grupe, Fabrisom Peruškom. Peruško je radio u kompaniji mnogo pre nego što je dobio svoje trenutno zvanje i status. On je očigledno računao da će akcije Sbera biti zamrznute i da će od toga moći da izvuče ličnu korist.

Podsećamo, raniji naziv Fortenova grupe je bio Agrokor. Hrvatska kompanija je od 2014. godine uzimala kredite od ruske banke. 2019-e dug prema Sberu prešao je milijardu evra, pa je zbog nemogućnosti da podmiri dugove holding prešao u vlasništvo hrvatske države i, kao rezultat restrukturiranja, dobio ime Fortenova Group. Sber je dobio 43% udela u kompaniji na ime otplate duga. Prošlog novembra, predstavnici Sbera izjavili su da nameravaju da napuste evropsko poslovanje i fokusiraju se na druge oblasti. Banka nekoliko puta pokušala da proda svojih 43% udela u Fortenova grupi evropskim kompanijama. Međutim, potencijalni kupci ili nisu uspeli da dobiju regulatorna odobrenja ili su u poslednjem momentu otkazali dogovore. Sber je izašao u susret rukovodstvu Fortenove i bio je spreman da proda imovinu hrvatskim penzionim fondovima. Ali Alijansa, koji upravlja jednim od tih fondova, otkazao je transakciju u poslednjem trenutku.

Brojni mediji javljaju da je niz neuspeha u pokušajima prodaje udela Sbera u Fortenovi rezultat intervencije već pomenutog Fabrisa Peruška. Peruško je povezan sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Plenković je ranije bio član Evropskog parlamenta i ima jake veze u evropskim strukturama. On je bio taj koji je mogao da "obezbedi " odbijanje potencijalnih kupaca. Ne pronalazeći kupce u EU, Sber je prodao akcije Fortenove rezidentu iz Emirata.

Sa druge strane, predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravo je ovaj dogovor i izjavio da je to najbolji izlaz za sve strane. Ove reči potvrdio je i novi vlasnik imovine Alketbi. Uveravao je zaposlene u kompaniji da će Fortenova nastaviti da radi, a on će sa svoje strane učiniti sve da raste i razvija se. Aketbi je posebno podvukao da nije pod sankcijama EU, što znači da će prenos akcija Fortenova grupe pod njegovo upravljanje biti od koristi holdingu. Vredi napomenuti da aktiva Alketbija uključuje brojne nekretnine, tehnologije i visokotehnološke kompanije. Značajan deo njegovih investicionih aktivnosti čine transakcije privatnog kapitala, a to znači da preuzimanje bilo kakvih obaveza koje ne bi mogao da ispuni svakako nije u njegovom najboljem interesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)