U KOJIM SITUACIJAMA TREBA NOSITI MASKE NA OTVORENOM? Dr Kisić Tepavčević razjasnila novu meru Kriznog štaba

Novosti online

16. 10. 2020. u 15:44

DRJ Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za novinare zdravstvenog kriznog štaba detaljno objasnila gde je i zašto neophodno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.

У КОЈИМ СИТУАЦИЈАМА ТРЕБА НОСИТИ МАСКЕ НА ОТВОРЕНОМ? Др Кисић Тепавчевић разјаснила нову меру Кризног штаба

Foto A. Stevanović

S obzirom na to da su maske jedno od najjačih "oružja" u borbi protiv korone, one su, naravno, obavezne u zatvorenom prostoru i postoji kazna za one koji ih ne nose u prevozu, čekaonicama, prodavnicama... Međutim, u susret sezoni pojačanih infekcija sve više se govori i o potrebi nošenja maski na otvorenom prostoru.

- Više puta smo napomenuli da je ova opšta mera primarne prevencije najefikasnija kada je u pitanju borba sa ovim virusom i uz fiziču distancu jeste osnova borbe sa ovim virusom. Kada je u pitanju nošenje maski, ono je u našoj zemlji obavezno u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima ukoliko čekate u nekom redu gde je nemoguće držati distancu - kazala je dr Kisić Tepavčević.

Međutim, ona je istakla da je, kada je u pitanju otvoreni prostor, strčna preporuka da se maske nose i dodala da su mnoge zemlje uvele ovu meru kao obavezujuću.

- Apsolutno je stručni stav da bi ove maske trebalo da se nose i na otvorenom prostoru, pogotovo kada se nalazite u pešačkim zonama gde je veliki broj ljudi, ali svesni smo svi da je prosto nemoguće sve stanovnike naše države kontrolisati u tom smislu i to tehnički nije izvodljivo, takva vrsta kontrole, iako su mnoge zemlje to uvele i pokazalo se nakon 2 do 3 nedelje da je dalo efekta - kazala je doktorka.

Ona je dodala da u ovom momentu oko 60 posto populacije redovno nosi maske.

- Kada bi se ovaj broj povećao na 90 posto, do kraja godine bismo spasli 300.000 života. Ne smemo da budemo sebični u borbi sa ovim virusom bez obzira koliko se osećamo zdravo - rekla je.

Makske ćemo, kazala je, morati da nosimo duži vremenski period i da se na njih naviknemo, a najranije do proleća naredne godine.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)