PROJEKAT "JADAR" MOŽE SE BEZBEDNO REALIZOVATI Rio Tinto: Objavljeni radni nacrti Studija o proceni uticaja na životnu sredinu

Novosti online

13. 06. 2024. u 13:10

KOMPANIJA Rio Tinto je na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

ПРОЈЕКАТ ЈАДАР МОЖЕ СЕ БЕЗБЕДНО РЕАЛИЗОВАТИ Рио Тинто: Објављени радни нацрти Студија о процени утицаја на животну средину

Foto: Promo

Nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta.

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat „Jadar“ može realizovati bezbedno, uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Nacrti danas objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada. Rad na studijama počeo je prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke. Nacrti studija su sveobuhvatni i zasnovani su na obimnim podacima koji omogućavaju precizne zaključke o potencijalnim uticajima na životnu sredinu i odgovarajućim merama zaštite. Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

- Radne nacrte studija objavljujemo kako bismo podstakli javni dijalog o Projektu „Jadar’’ zasnovan na činjenicama naspram politizovane debate koja se bazira na dezinformacijama i lažnim vestima - kaže Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji.

- Ove studije pružaju priliku lokalnoj zajednici i svim zainteresovanim stranama da se sami uvere u sve što je do sada urađeno.

- Radni nacrti sve tri studije su međuzavisni i povezani. Treba ih posmatrati i ocenjivati kao sastavne delove šire celine, a ne kao samostalne, nezavisne dokumente - ističe Babićeva.

- Ovi dokumenti zajedno identifikuju moguće uticaje na životnu sredinu i predlažu odgovarajuće mere zaštite.

- Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar’’ predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji - kaže profesor doktor Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i rukovodilac dve studije. Profesor Jovović navodi da „kroz brojne modele, proračune i analize ove studije detaljno analiziraju početno stanje životne sredine i procenjuju tehnička rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Na osnovu toga, u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena su odgovarajuća rešenja za ublažavanje uticaja, čime je pokazano da se projekat može odgovorno i bezbedno realizovati. Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta.“

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ sastoje se od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada. Zajedno ove studije pružaju objektivnu i nezavisnu analizu potencijalnih uticaja na životnu sredinu, kao i načine na koje će ti rizici biti ublaženi. Studije su sačinjene tako da prvo utvrđuju početno stanje, zatim identifikuju rizike koji mogu izazvati potencijalne štetne posledice po vazduh, zemljište, vodu, biodiverzitet, potencijalne rizike upravljanja otpadom, kulturno nasleđe i život zajednice, a zatim detaljno opisuju korake koje će kompanija preduzeti da spreči i upravlja tim rizicima i nadoknadi posledice kada je to potrebno.

Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije. Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka.

Protiv projekta „Jadar" vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje.

Materijale sa objašnjenjima radnih nacrta studija i odgovore na najčešća pitanja potražite na https://tinyurl.com/4h9e46r7

O Projektu „Jadar“

Ležište „Jadar“  je prvoklasni resurs sa potencijalom da postavi temelj razvoja novog lanca proizvodnje električnih vozila u Srbiji. U punom kapacitetu, u okviru  „Jadar“ projekta bi se godišnje proizvodilo oko 58.000 tona litijum-karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum-sulfata. Projekat bi mogao da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje. Vlada Srbije je u januaru 2022. godine stavila van snage dozvole za predloženi rudarski projekat podzemne eksploatacije litijum-borata.

O Rio Tinto grupaciji

Rio Tinto grupacija posluje u 35 zemalja u kojima 57.000 zaposlenih radi na pronalaženju boljih načina obezbeđivanja materijala koji su svetu potrebni. Naš portfolio uključuje gvožđe, bakar, aluminijum i niz drugih minerala i materijala neophodnih za razvoj i napredak ljudi, zajednica i država, kao i za smanjenje emisija ugljen-dioksida na neto nultu vrednost. Neprestano smo u potrazi za novim projektima koji podržavaju energetsku tranziciju i trenutno istražujemo 8 sirovina u 18 zemalja. Više od 150 godina iskustva u rudarstvu i preradi, usmerava naše poslovanje. Danas se naša kompanija oslanja na tehnologije kao što su automatizacija i veštačka inteligencija koje nam pomažu da poslujemo bezbednije i efikasnije, kao i da smanjimo naš ekološki otisak.

O kompaniji Rio Sava Exploration d. o. o.

Grupacija Rio Tinto je osnovala 2001. godine u Srbiji kompaniju Rio Sava Exploration d. o. o., ćerku firmu registrovanu za sprovođenje aktivnosti geoloških istraživanja. U decembru 2004. godine nov mineral, bogat litijumom i borom pronađen je u dolini reke Jadar u blizini Loznice, u zapadnoj Srbiji. Za otkriće ovog jedinstvenog minerala zaslužan je tim domaćih i stranih geologa, što je 2006. godine dovelo do registracije potpuno novog minerala nazvanog jadarit, koji je ime dobio po dolini reke u kojoj je pronađen. Srbija je za sada jedino mesto na svetu gde je jadarit pronađen. Za više informacija o Projektu „Jadar“ posetite https://riotintoserbia.com/projekat-jadar/.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!