HUMANOST NA DELU: Predstavljena aplikacija "Help Hendikep" za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Novosti online

24. 05. 2024. u 20:11

APLIKACIJA "Help Hendikep" za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom predstavljena je danas.

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ: Представљена апликација Хелп Хендикеп за унапређење кретања особа са инвалидитетом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Direktor centra za digitalnu transformaciju Predrag Nikolić rekao je da je to društveno odgovorna aplikacija koja ima plemeniti cilj i nameru, a to je pomoć osoba sa invaliditetom.

On je ukazao da smo svedoci čime se sve ove osobe suočavaju.

Autor aplikacije Miloš Resanović rekao je da je ta aplikacija besplatna za sve. Kako za osobe sa invaliditetom tako i za članove njihovih porodica, prijatelje, rodbinu...za društveno odgovorne građane, tako i za male privrednike i velike kompanije koje žele da podele podatke o svojim pristupačnim lokacijama.

- Aplikacija pruža osobama sa invaliditetom da besplatno dele informacije o pristupačnim lokacijama koje su oni saznali. Ako korisnik, recimo, iz Niša pronađe pristupačan restoran ili pristupačnu advokatsku kancelariju potpuno besplatno može da podeli te informacije sa ostalim korisnicima aplikacije, kazao je on.

Rukovodilac grupe za podršku pravnih procesa u NIS-u Zvonko Nikolić rekao je da to može svakome da se desi i da tada počinjemo da gledamo svet oko sebe drugim očima.

- Predavao sam na Fakultetu za arhitekturu u Novom Sadu baš na temu pristupačnosti i bilo je puno studenata i ja sam im rekao  - vi ste glavni problem. Svi su se zapitali - kako? Tako što je ovo predavanje organizovano na petom spratu, bez lifta. Nisu mogli da shvate da tek kada sedneš u kolica otvaraju ti se neki potpuno novi vidici i da ti je i ivičnjak od 30 centimetara problem ako koristiš električna kolica, rekao je on.

Predstavnica Zaštitnika građana Olja Jovičić kazala je da društvo koje želimo da budemo postaćemo samo onda ako svakom pojedincu omogućimo samostalan i aktivan život sa jednakim pravima za sve. 

BONUS VIDEO: PRKOSNI SRBI: Ovako se širom zemlje pokazalo svetu - "Nismo genocidan narod, ponosni smo"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!