GLAVAŠU DANAS PRESUDA: Ponovljeno suđenje za zločine nad osiječkim Srbima

V.C.S.

27. 10. 2023. u 07:07

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu doneće danas presudu u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i drugim optuženima za ratne zločine počinjene nad osiječkim Srbima, 1991. godine, u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

ГЛАВАШУ ДАНАС ПРЕСУДА: Поновљено суђење за злочине над осијечким Србима

FOTO: Arhiva novosti

Na prvom suđenju, ovaj bivši političar, komandant odbrane Osijeka, poslanik i jedan od osnivača HDZ-a, i ostali, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je Ustavni sud 2015. ukinuo pravosnažnu presudu. Glavaš je do tada odslužio veći deo osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde ga je zateklo izricanje prve presude.

Suđenje je ponovno počelo 2017, pa opet u jesen 2021. Glavaš i ostali ponovili su da nisu krivi za ratni zločin. Optužnica je u međuvremenu izmenjena zbog smrti dvojice optuženih - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića. Uz Glavaša, krivicu su odbacili Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić.

Foto Arhiva

Glavaš devedesetih

Zagrebačko Županijsko državno pravobranilaštvo odbacilo je 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg glavnog svedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića, u avgustu 1991. Fehir je u to vreme imao 16 godina i bio je pripadnik HOS-a, tzv. Prištapske bojne. On je svedočio o mučenju Čedomira Vučkovića, kog su terali da pije kiselinu iz akumulatora u garaži tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku. U strašnim bolovima, Vučković je izleteo iz prostorije i bio upucan.

METAK NA OBALI SAVE

TOKOM rata hrvatske snage pod Glavašem izvršile su niz svirepih zločina nad Srbima. Premlaćivali su ih i mučili, a mnogi su, sa ustima napunjenim papirom i zaklepljenim selotejpom, završili na obalama Drave, sa metkom ispaljenim u glavu.

Na ponovljenom suđenju Fehir je imao status običnog svedoka, a Glavaš njegovo svedočenje smatra lažnim, a njega odgovornim za Vučkovićevo ubistvo. Prijavu je potkrepio nalazom sudskomedicinskog veštaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je utvrdio da su za Vučkovića bili kobni hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)