POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM OSETNO BOLJI U DANAŠNJE VREME: Trojanović - Prilagođavanje obrazovnih ustanova je primarni cilj

D. Kalinić

30. 08. 2023. u 15:05

POLOŽAJ osoba sa invaliditetom daleko je bolji danas nego što je bio pre deset godina. Iako još uvek ima prostora da stvari u Srbiji idu nabolje, i da se ceo sistem unapredi i prilagodi ovim osobama, u Udruženju distrofičara Beograda nam kažu da je situacija danas znatno povoljnija. U prilog tome govori i nedavna pomoć Vlade Srbije koja je uz finansijsku podršku EU obezbedila kombi u potpunosti prilagođen za potrebe osoba sa invaliditetom i njihov prevoz.

ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОСЕТНО БОЉИ У ДАНАШЊЕ ВРЕМЕ: Тројановић - Прилагођавање образовних установа је примарни циљ

Foto: Tanjug

- Položaj, prava i kvalitet života osoba sa invaliditetom značajno je poboljšan u poslednjem periodu, i to se odnosi na sve sfere društvenog života. Dakle i na školovanje, i zapošljavanje, socijalnu zaštitu, zdravstvo, rehabilitaciju... Ne možemo osporiti da je učinjeno dosta toga i da se napredak vidi – kaže za „Novosti“ Dušan Trojanović, predsednik Udruženja distrofičara Beograda, te dodaje da uvek može bolje i da će za dostizanje evropskih standarda trebati još vremena, novca, dobre volje i pre svega razumevanja i podrške okoline.

Foto: Printskrin/Jutjub

Prema njegovim rečima sticanje samopouzdanja samih osoba sa invaliditetom je takođe važna komponenta, kako bismo kao društvo napravili korak napred.

Ističe i to da svaka osoba na sebi svojstven način doživljava svoj invaliditet i način na koji će se suočiti sa svakodnevnim izazovima u životu.

- Veće razumevanje i brže reagovanje nadležnih koji su zaduženi za pomoć osobama sa invaliditetom znatno je primetno u današnje vreme – poručuje Trojanović.

Primarni cilj - Prilagođavanje obrazovnih ustanova potrebama osoba sa invaliditetom

Sve ono što tišti svakog građanina Srbije, svakodnevni problemi, dotiču i svaku osobu sa invaliditetom, možda čak i u većoj meri, jer još uvek nisu uklonjene sve barijere koje omogućavaju njihovo aktivno učešće u društvu, priča naš sagovornik.

- Brže reagovanje lokalnih samouprava, kada je u pitanju uklanjanje arhitektonskih barijera svakako je jedan od primarnih problema. Prilagođavanje obrazovnih ustanova, prvenstveno visokoškolskih koje nisu u punoj meri prilagođene, barem pojedine, a morale bi biti... Pomenuo sam na sastanku sa premijerkom Brnabić, što je ona svakako uvažila, problem dostupnosti fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, mislim da je to prvi problem sa kojim ćemo se uhvatiti u koštac – ističe Trojanović, te pojašnjava da je problem nedostatak obrazovnih ustanova koje edukuju stručnjake koji se bave problematikom osoba sa invaliditetom.

foto: GU Leskovac

Takođe, poručio da je Srbiji nedostaju i fakulteti na kojima su zaposlene osobe sa invaliditetom, te da je potrebno takvu instituciju obezbediti sa liftom kako bi pristup za studiranje, ali i rad osobama sa invaliditetom bio što veći.

Kako nam je rekao, problem su i osnovne i srednje škole, jer obično osobe sa invaliditetom iste biraju ne prema svojim željama i afinitetima, već dostupnosti i prilagodljivosti škola njihovim potrebama.

Učinjen je veliki napredak

"Srbija od pre 10 godina i Srbija danas nisu iste. Učinjen je veliki napredak, posebno kada je reč o položaju i životu osoba sa invaliditetom", rekao je Trojanović.

Udruženje distrofičara Beograda ove godine obeležava 50. godišnjicu postojanja

Udruženje distrofičara grada Beograda već duži niz godina obavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje društvenog položaja svojih članova, rešavanje njihovih svakodnevnih problema, pomoć pri korišćenju usluga zdravstvene zaštite, izbora škole, pomoć prilikom zaposlenja, odlaska na rehabilitaciju u banju, pomoć oko nabavke ortopedskih pomagala i mnoge druge.

- Takođe, zalažemo se za promene zakonske regulative, koja štiti prava tih osoba i ostvarivanje njihovih beneficija i prava koja imaju po postojećim zakonima. Bitan segment je i prevoz naših članova. Poznato je da se ovakva lica ne mogu kretati bez kolica i nisu u mogućnosti da koriste javni prevoz, te ih mi transportujemo sopstvenim prevozom. Treba istaći da nam je Vlada Srbije uz finansijsku pomoć EU, pomogla u nabavci kombija koji je potpuno adaptiran za osobe sa invaliditetom. Zahvaljujemo se još jednom i Vladi Srbije, EU i gospodinu ambasadoru Emanuelu Žiofreu na dragocenoj donaciji za naše udruženje – poručio je za kraj Trojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)