PREPOZNAJETE LI GLUMICU SA SLIKE: Slavna Vrščanka u zagrljaju oca (FOTO)

J. J. BALjAK

08. 12. 2022. u 17:29

NjEN osmeh najprepoznatljiviji je na našoj glumačkoj sceni. Njime pleni čak i u devetoj deceniji života, a reč je, već pretpostavljate, o glumici Radi Đuričin.

ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ЛИ ГЛУМИЦУ СА СЛИКЕ: Славна Вршчанка у загрљају оца (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Poznato je da je ova vrsna pozorišna i filmska diva rođena u Vršcu, u svešteničkoj porodici. Međutim, malo ko zna da je njen otac Marinko Đuričin (1911-1997) bio toliko voljen u gradu u kom je Bogu služio punih 65 godina, da su Vrščani po njemu nazvali jednu ulicu. Pop Marinko, kako ga u narodu i danas oslovljavaju, bio je jedan od retkih sveštenika koji je svojim dobročinstvom kod gotovo svih Vrščana, koje god vere da su, stvorio osećaj poštovanja i duboke naklonosti.

Poštovao je sve religije i voleo da pomaže ljudima. Decenijama je nedeljom obilazio sve pacijente u vršačkoj bolnici i na poklon im nosio ikonice, kako bi im dao moralno okrepljenje, utehu i nadu za izlečenjem, dok je mladima, koje je venčavao, darivao mala Sveta pisma sa posvetom.

I u vreme kada nije bilo lako biti pravoslavni sveštenik, pogotovo u multinacionalnoj sredini kao što je Vršac, on je bio spasilac svešteničkog poziva. Vernicima, koji su se posle Drugog svetskog rata plašili da dolaze u crkvu da ne bi izgubili posao, govorio je da se mole kod kuće, dok to stanje ne prođe.

Uvek je imao razumevanje i toplu reč za svakoga, a džepove pune krstića, ikonica, bombona ili oraha, koje je svakodnevno, u prolazu, darivao deci. Srpska pravoslavna crkva ga je za odanu službu i druge zasluge odlikovala najvišim priznanjem koje sveštenik može da dobije – Naprsnim krstom.

Vernici su ga, s druge strane, učinili besmrtnim inicijativom da se jedna ulica u Vršcu nazove njegovim imenom.

Kada su mu, neposredno pred smrt, to nagovestili, on je, onako skroman i brižan, tražio samo da njegovo ime ne zameni ime nekog drugog čoveka. Tako je nekadašnja Skopljanska ulica, koja se nalazi blizu Gradskog groblja, nazvana – Pop Marinkova.

U njoj živi četrdesetak porodica, koje sa ponosom kao svoju adresu navode ime najvoljenijeg vršačkog duhovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu