SRPSKE PRESTONICE ZIMSKIH SPORTOVA: Doživite pravi raj na našim planinama

Promo

21. 11. 2022. u 10:00

SRPSKE planine predstavljaju pravi raj za ljubitelje zimskih sportova – od alpskog skijanja, preko snoubordinga, do nordijskog skijanja!

СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ ЗИМСКИХ СПОРТОВА: Доживите прави рај на нашим планинама

Foto: Autor Shutterstock

Skijaške staze u našoj zemlji nude vam širok spektar aktivnosti – bilo da ste početnik ili iskusan ljubitelj skijanja.

Brojni ski-centri na našim planinama poseduju velik broj odlično uređenih staza, među kojima pravu atrakciju predstavljaju osvetljene staze za noćno skijanje koje će vam pružiti nestvaran užitak.

Najrazvijeniji i najpopularniji skijaški centri naše zemlje sa dobro opremljenim stazama su Kopaonik i Stara planina,a osim ovih planina skijaši tokom snežnih dana mogu uživati i u manjim ski-centrima, pa zato za vas posebno izdvajamo ski centar na Divčibarama.

Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i jedna od najpopularnijih destinacija, kako u zimskim tako i u letnjim mesecima. Planina na kojoj je većina srpskog stanovništva naučila kako da skija, poznata je po stazama pogodnim za početnike i za iskusne skijaše, kao i za snoubording i jedinstvenu vrstu paraglajdinga koja kombinuje letenje i skijanje.

Kopaonik preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i predstavlja najpoznatiji srpski skijaški centar. Na prostoru visoravni Ravni Kopaonik nalazi se veliki turistički kompleks s brojnim smeštajnim kapacitetima i razgranatim sistemom ski-staza i žičara.

Foto: Miloš Milenković

Posetioci mogu da biraju između čak 24 žičare i brojnih ski-liftova, a svoje skijaške veštine mogu dovesti do savršenstva na ski-terenima prve kategorije. Na raspolaganju im je i 12 kilometara staze za nordijsko skijanje. Tokom letnjih meseci posetioci mogu izabrati jednu od mnogih pešačkih tura kroz divlju netaknutu prirodu ili mogu otići na izlet do izvora Metođe ili produžiti do Semeteškog jezera, dok se oni najuporniji mogu uspenjati i do 2.017 metara visokog Pančićevog vrha, najvišeg vrha ove planine.

Pored aktivnosti za odrasle, Kopaonik je poznat i po brojnim programima za decu kao što su: škole košarke, tenisa, jahanja ili engleskog jezika. Tu su i raznovrsni programi za mršavljenje i sticanje kondicije, a zbog prijatne klime i opremljenih sportskih terena.

Foto: Miloš Milenković

U neposrednoj blizini Kopaonika nalaze se ostaci utvrđenih gradova Zvečan, Koznik i Maglič, kao i neke od najlepših crkava i manastira srednjeg veka uključujući Gradac, Pavlicu, Studenicu, Žiču i Sopoćane.  Na samoj planini nalaze se mineralni izvori niskoradioaktivne vode „Krčmar” i „Marine vode”, a veliki banjski kompleksi Jošaničke, Lukovske i Kuršumlijske banje, koji se nalaze u podnožju planine, garantuju odlične uslove za odmor i uživanje.

Divčibare

Ova planinska oaza nalazi se na nešto manje od 2 sata vožnje od Beograda i jedno je od omiljenih turističkih destinacija, kako za porodične odmore, tako i za školske izlete. Četiri meseca godišnje posetioci Divčibara mogu uživati u zimskim čarolijama, skijanju, sankanju ili nordijskom trčanju, ali turistički sadržaji na Divčibarama ne završavaju se sa zimskim mesecima.

Umereno toplo vreme bez vetra pruža priliku za uživanje u netaknutoj prirodi i tokom ostalog dela godine – te možete planinariti, voziti bicikl ili se baviti sportom na nekom od brojnih terena. Kako biste što bolje upoznali sve čari koje ovaj planinski dragulj pruža, možete u istraživanje krenuti peške, prateći jednu od brojnih pešačkih staza koje vode ka najinteresantnijim vrhovima Divčibara.

Foto: Jeremić, Zarić

Pešačku stazu „Ljuti krš” mnogi smatraju najlepšom među njima, jer se s nje pruža prekrasan pogled niz kanjon čudesne Crne reke. Ukoliko pak želite da planinu obiđete u nešto bržem tempu, izaberite jednu od biciklističkih staza koja će vas provesti kroz najlepše predele Divčibara u ritmu koji sami odredite.

U samom centru Divčibara nalazi se ski-staza prikladnog naziva „Centar” koja se dužinom od blizu 600 metara proteže po severnim obroncima planine. Zbog nešto oštrijeg nagiba ova staza nije pogodna za početnike, već je namenjena nešto naprednijim skijašima. A neverovatan užitak je noćno skijanje – ova staza jedina je na Divčibarama osvetljena od podnožja do vrha. Kod odmarališta „Zmaj” i na visu „Stražara” nalaze se tri manje ski-staze koje su idealne za početnike. Tokom zimske sezone tu je i škola skijanja, koja će početnicima pomoći da uspešno naprave svoje prve skijaške korake.

Foto: Andrej Nihil

U blizini Divčibara nalaze se brojni manastiri – Ćelije iz 13. veka, Jovanja iz 15. veka, kao i manastir Lelić sazidan početkom 20. veka, koji vam mogu dati malo duhovnog otklona od svakodnevice. Pored toga, tu su i Taorska vrela – jedan od najlepših kaskadnih slapova u Srbiji. Dok ste u ovom kraju, predlažemo da obiđete i obližnje Valjevo. Možete se prošetati kroz staru čaršiju, posetiti Narodni muzej i brojne likovne galerije, ili pak svratiti do obližnjeg sela Struganiki obići rodnu kuću vojvode Mišića, jednog od najznačajnijih srpskih vojskovođa u Prvom svetskom ratu.

Stara planina

Prostrane livade, rečni useci i doline, kao i živopisni predeli obrasli četinarskom šumom, čine Staru planinu jednom od najlepših planina istočne Srbije.

Planina na kojoj se sneg zadržava i do pet meseci godišnje, opremljena je najmodernijim sistemom žičara. Njen najviši vrh Midžor, s visinom od preko 2.000 metara, predstavlja savršeno mesto za planinarenje i uživanje u pogledu na okolne predele.

Stara planina poseduje i sistem žičara i ski-staza. Njen najposećeniji skijaški centar nalazi se na vrhu Babin zub a sastoji se od tri ski-staze različite dužine i težine na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada, koja je osvetljena i za noćno skijanje.

Foto: Ivica Vasiljević

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Foto: Boban Radivojević

Letnji meseci pružaju mogućnost istraživanja planinskih obronaka kako peške, tako i biciklom. Gosti se mogu odlučiti za neku od brojnih uređenih staza za pešačenje, dok će ozbiljni planinari uživati u osvajanju njenog najvišeg vrha Midžora.

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu se oprobati u paraglajdingu, planinskom trčanju i brdskom biciklizmu. Prirodne karakteristike Stare planine pružaju odlične uslove i za ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova kojima ova planina obiluje.

Foto: Boban Radivojević

Omiljeno izletište i posebna atrakcija planine je vodopad Bigrenog potoka sa zelenkastoplavim jezercima na vrhu, koji ima status hidrološkog spomenika prirode. Izdvajaju se i Rosomački lonci, kanjon kamenih ploča s virovima neobične lepote, koji predstavlja pravu riznicu za sve ljubitelje prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!