PONOVO TRAŽE DA KAZNIMO RUSIJU: U nacrtu zaključaka spremnih za decembarski Samit, Savet EU izneo zahtev

V. N.

03. 11. 2022. u 09:30

PRIORITET je da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije - jedan je od zahteva koji je ponovljen, ovoga puta, kroz nacrt zaključaka Saveta EU o našoj zemlji, pripremljenih za decembarski samit.

ПОНОВО ТРАЖЕ ДА КАЗНИМО РУСИЈУ: У нацрту закључака спремних за децембарски Самит, Савет ЕУ изнео захтев

Foto AP

Kako se navodi, Srbiji se zamera što ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskim integracijama. Brisel očekuje od naše zemlje da ispuni obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i uskladi se sa restriktivnim merama.

- Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti - navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Savet se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN, "usvojenim kao odgovor na rusku agresiju", ali i upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije. Od Srbije se, takođe, zahteva da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je reč o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom pozdravlja se napredak u tom pogledu:

- Poznato je da su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja otvorena, a dva poglavlja privremeno zatvorena. Savet nastavlja da podvlači da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora.

Foto AP

Između ostalog, od nas se zahteva i da pobošljamo nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i napore u borbi protiv korupcije. Traži se i postizanje opipljivih i ubedljivih rezultata sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala. Kroz zaključak provlači se i poziv da se prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, a navodi se da je EU "ozbiljno zabrinuta i zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija".

Savet EU pozdravlja i opredeljenje Srbije da aktivno promoviše regionalnu saradnju i napore na jačanju dobrosusedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju. Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije 12. oktobra, a do sredine decembra moguće je da bude promena.

RATNI ZLOČINI I NESTALI

ZA EU je, kako se navodi, takođe važno "domaće rešavanje ratnih zločina", kao i rešavanje preostalih slučajeva nestalih osoba. Brisel smatra i da "ne bi trebalo da postoje podrška i javni prostor za osuđene ratne zločince, niti za veličanje ili negiranje njihovih zločina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a