BLUMBERG: Amerika i EU razmatraju uvođenje sankcija protiv Kine po ugledu na Rusiju

Novosti online

31. 10. 2022. u 14:05

ČINOVNICI iz Amerike i Evropske unije razmatraju mogućnost uvođenja sankcija protiv Kine uz korišćenje iskustva koje imaju prilikom uvođenja sankcija na izvoz robe u Rusiju, piše Blumberg.

БЛУМБЕРГ: Америка и ЕУ разматрају увођење санкција против Кине по угледу на Русију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema informaciji agencije, sličan predog se mogao čuti i tokom formiranja agende za sledeći trgovinski forum između SAD i EU, koji će biti održan početkom decembra.

- Saveznici sarađuju na temu ograničenja isporuka u Moskvu, a administracija Džozefa Bajdena istražuje mogućnosti da se razmene neke od tih informacija i da se izvrši koordinacija u sprovođenju zakona kako bi se to iskoristilo za bilateralna ograničenja na izvoz robe u Kinu - navodi agencija.

Evropska unija za sada ne razmatra primenu istog pristupa prema Kini kao što ga ima prema Rusiji, jer su okolnosti različite. Međutim, jedan sagovornik agencije je naglasio da neke zemlje predlažu da se istraži koju robu bi Peking mogao da iskoristi za jačanje vojnog potencijala, kako bi im se nametnuo embargo.

- Neke zemlje-članice, uključujući i Nemačku, su predložile bloku da razmotri svoj pristup prema Kini, s obzirom na to da je Peking sve manje partner i konkurent, a sve više suparnik - piše autor članka.

Ranije je ministar inostranih poslova Kine Van Ji, u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, izjavio, da je Vašington narušio pravila slobodne trgovine uvođenjem novih pravila za Peking u vezi sa kontrolom izvoza.

Početkom oktobra je američko ministarstvo trgovine stavilo na spisak 31 kompaniju iz Kine kojoj se zabranjuje isporuka tehnoloških proizvoda.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024