ČAK 500 SUDIJA IDE U PENZIJU: Zbog većih plata idu u notare, advokate...

V. C. S.

01. 10. 2022. u 10:07

VIŠE od 500 sudija u Srbiji ima između 60 i 65 godina i u narednih dve, tri, najkasnije pet godina otići će u penziju.

ЧАК 500 СУДИЈА ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Због већих плата иду у нотаре, адвокате...

Foto D. Milovanović

A onda, opet, u sledećih tri do pet godina otići će i više nego toliko. Procene su da će pravosudni sistem ostati za deceniju bez 60 odsto ukupnog sadašnjeg sudijskog kadra (sada ih ima oko 2.500) i neće imati ko da ih zameni!

Prema rečima Snežane Bjelogrlić, predsednice Društva sudija Srbije i članice Visokog saveta sudstva, najviše kandidata za penziju je u Vrhovnom kasacionom i apelacionim sudovima. Po logici stvari, u njih će "avanzovati" sudije iz nižih sudova, pa će osnovni ostati bez kadra!

- Ne samo da ima malo saradnika i pripravnika, nego i od onih koji ostaju teško vam je da izaberete buduće sudije, jer najbolji idu tamo gde su bolje plaćeni: u banke, osiguravajuća društva, notare, izvršitelje, advokaturu, a ostaju oni koji su studirali po 12 godina - kaže Bjelogrlić. - U celom pravosuđu samo je 10 pripravnika na budžetu, ostali volontiraju dve godine dok ne polože pravosudni ispit, pa onda idu. U sudovima radi 1.660 saradnika i savetnika, ali mnogi od njih imaju više od 40 ili 50 godina i ne žele da idu s pozicije npr. savetnika u VKS ili apelacionom sudu za sudiju u osnovnom, na manju platu.

Arhiva

Podaci kojima barataju sva sudijska udruženja kažu da srpske sudije za domaće prilike imaju više nego pristojne plate od oko 100.000 dinara u proseku. Primanja ostalih zaposlenih u pravosuđu često su ispod proseka, a ponekad čak i na minimalnom iznosu.

- Ovo nije situacija od danas ili pre nekoliko meseci, na ovo je upozoreno još pre tri godine - kaže Ivana Josifović, predsednica UO Udruženja sudija i tužilaca. - Visoki savet sudstva mora da vodi rauna o projektovanom broju kadrova, da ne dozvoli da zbog smene generacija sudstvo ostane desetkovano. Negovanju i građenju mladog kadra pridaje se malo značaja. Moramo finansijski motivisati mlade da bi rasadnik kadrova za sudije bio veći. Ne mogu oni koji su na početku karijere i stvaraju porodice, dve godine volontirati, a onda, posle pravosudnog ispita, nastaviti da volontiraju. Problem je i to što aktuelne sudije zbog plata sve češće napuštaju sudstvo.

I predsednik UO Foruma sudija Srbije Nebojša Đuričić izražava zabrinutost zbog predstojećeg odliva kadrova u pravosuđu, i podseća da su aktuelnom stanju "kumovale" ne samo finansijske prilike, već i zabrana zapošljavanja koja je dugo trajala.

- Ako jedan sud u unutrašnjosti ima 10-15 sudija i troje ode u penziju, a postupak izbora novih traje godinu dana, neće imati ko da radi. A zbog svega toga ispaštaće građani, jer će predugo čekati da budu rešeni njihovi predmeti - kaže Đuričić.

 

MANjA PRIMANjA NEGO U REGIONU

PLATE domaćih sudija, kako kaže Ivana Josifović, upola su manje nego u regionu. Najlošije su plaćeni od svih kolega u državama članicama Saveta Evrope (osim u Kazahstanu i Moldaviji). Donošenje seta pravosudnih zakona bilo je jedinstvena prilika da se reši ovo pitanje, ali, kako naglašava, to nije urađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!