VLADIKA NIKANOR POZVAO NA ORUŽJE PROTIV GEJ PARADE: Episkop banatski izazvao skandal pretnjama i uvredama na račun predsednice Vlade

V. N.

13. 08. 2022. u 06:00

EPISKOP banatski Nikanor, povodom predstojećeg Evroprajda, koji će u septembru biti održan u Beogradu, najavio je anatemu (prokletstvo) protiv učesnika i organizaotra ovog skupa.

ВЛАДИКА НИКАНОР ПОЗВАО НА ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ГЕЈ ПАРАДЕ: Епископ банатски изазвао скандал претњама и увредама на рачун председнице Владе

Foto: Darko Dozet

U skandaloznoj besedi, koja je osvanula na društvenim mrežama, on je pozvao vernike "na oružje", koje bi, kako kaže, i lično upotrebio, a pritom je izneo niz brutalnih uvreda na račun premijerke Ane Brnabić i njenog seksualnog opredeljenja.

Banatski vladika nije decidirano izgovorio njeno ime, ističući da ukoliko bi to učinio više ne bi mogao da izgovara "ime Božje", ali je jasno nagovestio na koga se uvrede odnose.

- Ona je oskrnavila našu zemlju. Ona je dozvolila da njen rođeni brat bude otac njenog sina. Niti je naše vere niti porekla. NJeni roditelji i dedovi bili su neprijatelji i koljači srpskog naroda. I ona treba danas da nam propoveda da ne postoji otac, ne postoji majka nego roditelj 1 i roditelj 2 - sipao je uvrede banatski vladika, aludirajući na premijerku.

Foto AP

U svom govoru, koji nema mnogo veze sa osnovnim postultimatima hrišćanske vere, Nikanor je pozvao vernike da ustanu protiv najavljene "gej parade", ukoliko je potrebno i - oružjem.

- Evo prvi sam ustao protiv toga. Evo i kunem. Prokleću sve one koji to budu organizovali i učestvovali u tome. Toliko mogu. Da imam oružje, i tu silu bih upotrebio. Oružje nemam, a posle ovoga što govorim neće mi ga ni dati, čak i ako zatražim. Rat u Krajini sam gledao četiri godine i osam meseci i prvi bih ukoliko je potrebno izašao sa oružjem - pretio je vladika, obučen u odeždu i sa krstom u ruci.

Nikanorova beseda izazvala je talas nezadovoljstva u građanskim, pa i u crkvenim krugovima, gde mnogi smatraju da je inače kontroverzni banatski episkop ovog puta prevršio svaku meru. On već duže vreme ima reputaciju čoveka koji baš ne bira reči, a na njegovoj meti često je i crkva, pojedini episkopi, kao i politička i društvena pitanja...

Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon - jer njegova beseda sadrži i javnu diskriminaciju, a potom i pozvao na nasilje i linč, doživeo je osude na društvenim mrežama, kao i u organizacijama koje se bave afirmacijom prava LGBT osoba.

Programski direktor Prajda Goran Miletić rekao je da izjava sveštenika SPC predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije.

- Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propoveda SPC - rekao je Miletić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je Nikanorov govor vernicima kao pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju prema pripadnicima LGBT zajednice.

- Nedopustivo je zakonom zabranjeno izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBT zajednice i vređa dostojanstvo - upozorila je poverenica i navela da da je "teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, takve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv, između ostalog, širenje tolerancije i razumevanja".

Vladika Nikanor važi za crkvenog velikodstojnika "tvrde struje", a izgradio je imidž tradicionaliste i protivnika crkvene reforme. U središtu pažnje javnosti našao se više puta, a najveći odjek dobio je 2015. i 2016. sudski postupak u kome je optužen za mobing sveštenika Eparhije banatske. Nezadovoljni klirici optuživali su ga ne samo za progon, nego čak i za nasilje.  

IZUZEO POTOMSTVO IZ ANATEME

EPISKOP Nikanor je u skandaloznoj besedi naveo da njegovo prokletstvo ne važi za potomstvo i buduća pokolenja organizatora i učesnika u gej paradi.

- Oni ustalom i nemaju decu. Nisu roditelji, neće da se zovu majka i otac, niti njihova deca smeju tako da ih nazivaju. I njih mi treba danas da slušamo - kazao je vladika banatski Nikanor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću