STRAVIČNA STATISTIKA: Od početka godine na putevima poginule 193 osobe, za petinu više nego cele 2021.

Tanjug

03. 06. 2022. u 20:09

U Srbiji je od početka godine do sada poginulo 193 osoba u saobraćajnim nesrećama, dok je prošle godine poginulo 159, što je povećanje od 21 odsto, izjavio je danas pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Tešić.

СТРАВИЧНА СТАТИСТИКА: Од почетка године на путевима погинуле 193 особе, за петину више него целе 2021.

Foto J. K.

U izjavi za Tan‌jug on je rekao da taj podatak poziva na paljenje alarma i da se nešto hitno mora preduzeti. Tešić je napomenuo i da treba imati u vidu da je u postpandemijskom periodu takva tendencija u saobraćaju prisutna u skoro svim zemljama Evrope.

Kako je naveo, u Austriji je povećanje broja pogunulih u 2021. u odnosu na 2020. četiri odsto, u Sloveniji 43 odsto, Mađarskoj 18, a u Francuskoj 22 odsto.

- Ako posmatramo period 2019, 2020. i 2021. svi smo svesni činjenice da je došlo do drastičnog pada saobraćaja u 2020. i 2021. u celoj Evropi, dok se 2022. situacija normalizovala, vratila su se vozila na puteve te otuda takva statistika. Čak i izveštaji Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja porede 2019. i 2022. jer je obim saobraćaja došao u istu ravan, ističe Tešić.

Govoreći o našem ponašanju na putevima i navikama, Tešić je primetio da ljudi u Srbiji u 84,5 odsto slučajeva vezuju pojas na prednjim sedištima, a na zadnjim 19,6 odsto, dok je u Evropi upotreba pojasa na prednjim sedištima preko 95 odsto, a na zadnjim više od 85 odsto.

Tešić kaže da postoje dva načina da se vozači nateraju da promene navike, a to su preventivne aktivnosti i represivne aktivnosti. Preventivne aktivnosti su brojne, ističe, ali je njihov efekat odložen, daju rezultat za neko vreme, čak i za dve do tri godine.

Slovenija je, navodi Tešić, sprovodila kampanju o upotrebi pojaseva na zadnjim sedištima 10 godina i podigli su procenat vezivanja pojasa na zadnjim sedištima sa 45 na 85 odsto.

On naglašava da se naučnici u celom svetu slažu da je najbolja mešavina preventivnih i represivnih aktivnosti.

Govoreći o stanju puteva, Tešić je naveo da, prema zvaničnim svetskim statistikama, u 34 odsto saobraćajnih nesreća na svetu doprinosi stanje puta.

Onima koji se spremaju da idu na odmor svojim automobilima, Tešić preporučuje da prvo pregledaju vozila, da vozači ne kreću na put neispavani i umorni, a da na putu poštuju saobraćajne znake.

 

BONUS VIDEO: HAOS U BEOGRADU NAKON SAOBRAĆAJNE NESREĆE: U Krnjači stoji 30 autobusa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna