SRPSKI ROBOTI I DRONOVI ODUŠEVILI EMIRATE: "Mali Miloš" i letelice kompanije PR-DC na bliskoistočnoj konferenciji UMEKS 2022

Tanjug

21. 02. 2022. u 14:20

NA BLISKOISTOČNOJ konferenciji i sajmu posvećenom dronovima Umex 2022 Srbiju predstavljaju besposadna platforma Mali Miloš i dronovi porodične kompanije PR-DC, saopšteno je iz Vlade Srbije.

СРПСКИ РОБОТИ И ДРОНОВИ ОДУШЕВИЛИ ЕМИРАТЕ: Мали Милош и летелице компаније ПР-ДЦ на блискоисточној конференцији УМЕКС 2022

Foto: MO Srbije

Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na sajmu koji je juče otvoren predstavljaju se svojom daljinski kontrolisanom besposadnom platformom Mali Miloš.

Kompanija PR-DC koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica predstaviće tri drona - dva drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC ističe da je posle nastupa u Dubaiju ogroman uspeh nastup na sajmu specijalizovanom za dronove.

- To nam daje sjajnu priliku da vidimo gde se nalazimo u poređenju sa proizvođačima dronova širom sveta. Ono što smo več na otvaranju videli jeste da smo jedni od mlađih inženjera na sajmu i ovaj nastup će nam sigurno biti ogromno iskustvo - rekao je on.

Dodao je da su dronovi iz serije IKA naziv dobili po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću.

- Upravo on je zaslužan za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca i time želimo da njegov nadimak IKA bude zauvek upisan u istoriju vazduhoplovstva kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu - rekao je Petrašinović, inače asistent na Mašinskom fakultetu.

Sajam Umeks pored bespilotnih letelica, biće fokusiran i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama.

Na komercijalnom delu sajma učestvovaće 26 zemalja, a uz Srbiju još šest država imaće po prvi put privatne kompanije a to su Turska, Austrija, Malta, Bugarska, Izrael i Bahrein.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!