SELAKOVIĆ U SKOPLJU: Svetosavlje putokaz čitavom srpskom narodu

Tanjug

27. 01. 2022. u 23:28

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je Sveti Sava dao putokaz čitavom srpskom narodu i da je prirodno što se današnja Srbija, koja se bori da se ekonomski i privredno uzdigne, idući putem duhovne obnove, vraća svetosavlju.

СЕЛАКОВИЋ У СКОПЉУ: Светосавље путоказ читавом српском народу

Foto Tanjug

Selaković je na svečanosti u Skoplju, kojom je obeležen Nacionalni dan Srba u Severnoj Makedoniji, a kojoj je prisustvovao u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, istakao je da je svetosavlje između ostalog i sve ono što nas vezuje sa drugim narodima, sa našim susedima, bez obzira na veru ili naciju kojoj pripadaju.

-U svetosavlju je sabrana naša želja da živimo zajedno u miru i ljubavi, u bratstvu sa drugima. Ima li lepšeg mesta da se ova poruka izgovori nego ovde u Skoplju? Ima li čvršćeg i verodostojnijeg načina da se nekome obavežete na ljubav i prijateljstvo od svetosavskog pečata? Uveren sam da nema, kazao je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, u moralnom i duhovnom smislu Sveti Sava je nedostižni uzor običnim ljudima, ali je kompas i svetionik celom srpstvu, a svi zaveti srpskog roda, bili oni vidovdansko-kosovski oni orašački, samo su borba ili za odbranu ili za obnovu svetosavskog zaveta.

-Sve što srpski narod danas ima na određeni način ima osnove u svetosavlju. Naša državnost ima korene u političkom i diplomatskom pregalaštvu Svetoga Save. Naša duhovnost počinje od Svetoga Save. Naša nacionalna samosvest kreće se u duhovnim prostranstvima koje je utemeljio Sveti Sava, objasnio je Selaković.

Ističući da je duhovnost srpskog naroda integralna i nedeljiva i da svetosavlje ne poznaje fizičke prepreke i granice, Selaković je konstatovao da je zato svejedno da li se svetosavskoj akademiji prisustvuje u Skoplju, Beogradu, Banjaluci, Bijelom Polju, Pljevljima, Temišvaru, Čikagu, Beču ili LJubljani.

On je podsetio na Mihaila Pupina, čiji su preci iz Makedonije došli u Banat, a koga je majka, kako je sam ispričao u svojoj autobiografiji, u svet ispratila nakon što ju je u snu posetio Sveti Sava.

-Kao što je majka Pupina rodila ne samo za sebe već za ceo svet, tako je i majka Savu rodila ne samo za nas Srbe već za sve čestite ljude dobre volje, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ovom prilikom vladi i građanima Severne Makedonije na srdačnom prijemu i pokroviteljstvu proslave Savindana u Skoplju.

Na Svetosavskoj akademiji su se okupljenim pripadnicima srpske nacionalne zajednice, koja Savindan proslavlja kao Nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji, između ostalih, obratili makedonski premijer Dimitar Kovačevski i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ranije danas, Selaković je u Skoplju razgovarao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

BONUS VIDEO - SVEČANO U BANJALUCI: Sve spremno za obeležavanje Dana Republike Srpske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BET OLE POKLANJA POTPISAN DRES ALEKSANDRA MITROVIĆA! Saznaj kako do poklona