TO JE KAO IZBIJANJE FEKALIJA, A DECA SVE UPIJAJU: Ovako je Muamer Zukorlić govorio o vaspitavanju dece i pošastima savremene civilizacije

Novosti online

06. 11. 2021. u 19:28

POTPREDSEDNIK Skupštine Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić preminuo je danas, i biće sahranjen u nedeljuna seoskom groblju u rodnom Orlju kraj Tutina.

ТО ЈЕ КАО ИЗБИЈАЊЕ ФЕКАЛИЈА, А ДЕЦА СВЕ УПИЈАЈУ: Овако је Муамер Зукорлић говорио о васпитавању деце и пошастима савремене цивилизације

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zukorlić je bio poštovan kao inteligentan i principijelan čovek, a njegove reči o vaspitavanju dece i pošastima savremene civilizacije najbolje pokazuju vernost tradiciji, po kojoj je bio poznat.

On je govorio da su rijaliti programi kao kao izbijanje šahti i izlazak fekalija na površinu, jedno od groznih lica materijalističko-hedonističke civilizacije koja ide ka tome da uruši prvo porodicu, a na kraju i čoveka.

- To je sve razoreno, uzori naše dece su potpuno ugroženi. Moj uzor, na primer, je poslednji prorok Muhamed, ali i svi božiji proroci, i oni učenjaci koji su jedini licencirani interpretatori uzora. Samo znanje može čoveka da podigne preko proseka, a sve ostalo je mediokritetstvo i nema nikakvu vernost. Novac, titule i bogatstvo su za mene karikatura ljudskosti. Ja cenim samo znanje, a znanje vredi samo kroz etiku! To je duhovni koncept znanja, ne možete odvajati znanje i etiku. Baš tu ja vidim uzore na osnovu kojih pokušavam da vaspitam i svoju decu, i hvala Bogu za sada mi ide jako dobro. Moja porodica je dokaz da je moguće u ne tako čistom okruženju podizati čistu porodicu, sa jasnim pravilima, koja je čvrsta pred svim izazpovima. A jaki izazovi su i pred mojom i pred vašom porodicom - govorio je Zukorlić.

On je isticao da roditelji moraju biti uzori svojoj deci, zato što se na decu mnogo jače utiče implicitnim nego eksplicitnim vaspitanjem. 

- Deca sve upijaju iz okruženja, i roditelji moraju da sopstvenim primerom vaspitavaju svoju decu. Ako detetu naređujete, oni to vide kao vid agresije. Ako im nešto uskraćujete, deca to shvataju kao da je to nešto veoma vredno, i ona to žele da imaju. Deca najviše upijaju ono što roditelji razgovaraju međusobno ili sa prijateljima, nego ono što im pričate direktno. Zato kada roditelj ima naviku da psuje, što je na Balkanu tobože neki dokaz muškosti, svom detetu posle govori nemoj da psuješ. A on sam pred svojim detetom psuje. Tada dete učite i licemerju, a ne samo psovkama, i usađujete mu dvojne standarde. Deci morate izgraditi osećaj superiornosti koji dobijaju kada osete da pripadaju višem etičkom standardu. Dete ne može da se brani od greha i iskušenja ako se oseća inferiorno, već samo ako se oseća superiorno. Moja deca se gnušaju sve te prljavštine sa ulice, medija i društvenih mreža i smatraju to nižom vrstom - pričao je pokojni muftija, i rekao da deca moraju da imaju usađen osećaj ponosa što ne prihvataju takve stvari. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri