JEDRILICE NAD VALJEVOM POSLE 25 LETA: Na aerodromu u Divcima obnovljena obuka za buduće vazduhoplovce

B. PUZOVIĆ

23. 10. 2021. u 14:00

POSLE četvrt veka pauze, na aerodromu u Divcima kod Valjeva, šestoro budućih pilota je završilo obuku za upravljanje jedrilicom i uspešno obavilo svoj prvi samostalni let!

ЈЕДРИЛИЦЕ НАД ВАЉЕВОМ ПОСЛЕ 25 ЛЕТА: На аеродрому у Дивцима обновљена обука за будуће ваздухопловце

Foto D. Goloskoković

Uz čestitke i šampanjac - po starom, ali nepisanom pravilu vazduhoplovaca širom sveta - po sletanju su svi od instruktora simbolično dobili udarac nogom u zadnjicu!

Teorijsku i praktičnu obuku mladih pilota obavili su iskusni članovi Aero-kluba "Valjevo", a instruktaža je deo projekta "Buđenje vazduhoplovnog jedriličarstva u Srbiji", koji klub iz grada na Kolubari realizuje u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Cilj je da se osposobe novi, te podigne nivo kvaliteta postojećih pilota i, uz još veću bezbednost letenja, doprinese oživljavanju vazduhoplovnog jedriličarstva kao sporta i koraka ka modernom letenju.

- Za kurs je vladalo neočekivano veliko interesovanje, prijavilo se 116, na razgovor došlo 43, a moglo je da bude primljeno samo šestoro kandidata - kaže Olivera Knežević, predsednica Aero-kluba "Valjevo". - Želimo da obučimo mlade koji će postati vojni, saobraćajni ili sportski piloti, a planirali smo da iškolujemo i one koji žele da se dalje usavršavaju kao instruktori. Takvi kadrovi su veoma potrebni da bi klubovi nastavili sa radom, ali i da vazduhoplovno jedriličarstvo ne izumre. Osposobljavanjem jedrilice "blanik L 13", registracijom škole jedriličarstva, te brojnim podmlatkom, postajemo ozbiljna vazduhoplovna organizacija, koja namerava da osposobi i avion za šlepovanje jedrilica, ali i razvoj padobranstva.

Foto AK "Valjevo"

Besplatna obuka koju je omogućilo Ministarstvo odbrane je, dakle, nebo iznad Valjeva - posle četvrt veka - ispunila jedrilicama koje su bešumno jezdile svodom, na zadovoljstvo ikusnog instruktora Predraga Miloševića koji smatra da je ovo najbolja osnova za buduće pilote u civilnom, sportskom ili vojnom vazduhoplovstvu.

- Letenje je izuzetno iskustvo, a jedriličarstvo predivan sport i planiram da nastavim obuke do sticanja dozvole saobraćajnog pilota - kaže Milica Živković, studentkinja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, dok njen kolega Sergej Srećković veruje da će mu veština upravljanja jedrilicom pomoći tokom studiranja, a i kasnije u poslu.

Foto AK "Valjevo"

PLANOVI

U TOKU su pripreme za izgradnju betonske piste i pratećih objekata, kako bi aerodrom u Divcima mogao da se koristi i u komercijalne svrhe. Inače, Aero-klub u Valjevu je osnovan još 1. januara 1933, ali je tokom Drugog svetskog rata prestao da radi. Tek 1947, osnovano je sportsko-vazduhoplovno društvo "Sreten Dudić".

Foto AK "Valjevo"

IDEALNA LOKACIJA

AERODROM u Divcima, na 12 kilometara od Valjeva, uz prugu Beograd-Bar i magistralni put, ima pistu dugačku oko 1.200, a široku 50 metara. Koristi se za obuku i letenje sportskih pilota, jedriličara, padobranaca, motornih zmajeva i paraglajderista.

Pilotska akademija iz Vršca ga je preporučivala i koristila za sletanje na maršrutnim letovima studenata redovnih klasa nekadašnjeg JAT, a početkom sedme decenije prošlog veka ovaj aerodrom je bio domaćin velikog aero-mitinga koji je priredila tadašnja JNA, čije su inženjerske jedinice desetak godina kasnije rekonstruisale pistu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april