SAMO U 15 GRADOVA POLA VAKCINISANIH: Još smo daleko od kolektivnog imuniteta

B. RADIVOJEVIĆ

02. 06. 2021. u 09:11

PRVI prag na putu do kolektivnog imuniteta - 50 odsto vakcinisanih prešlo je 15 gradova, još desetak je nadomak tog cilja, ali u mnogim sredinama u Srbiji procenat vakcinisanih još nije dosegao do 20 ili 25 odsto, a za kolektivni imunitet je potrebno da se pelcuje bar 70 odsto populacije.

САМО У 15 ГРАДОВА ПОЛА ВАКЦИНИСАНИХ: Још смо далеко од колективног имунитета

Foto AP

Prag od 50 odsto prešli su Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac, kao i Prijepolje i Šid.

Na ovom spisku su i Priboj, Užice, Mali Zvornik, Kladovo, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Crna Trava, Pirot, Sremski Karlovci, Požarevac, Knjaževac i Irig.

Prema najnovijim podacima 2.561.520 punoletnih građana primilo je prvu dozu, 2.066.153 drugu dozu vakcine. Ukupno to je više od 4.620.00 datih doza.

- Dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom - kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. - Popuštanje mera je jedan od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam. U ovom trenutku brojevi i situacija su sasvim podnošljivi, ali sam uvek oprezan u prognozama. Mislim da ćemo na jesen imati više podataka i smelosti da kažemo kakva nas prognoza očekuje do kraja godine.

Svetska zdravstvena organizacija već upozorava na mogući četvrti talas epidemije kovida. Đerlek, međutim, kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakcinisanih:

- Možemo očekivati da, i ako se pojavi, ne može da bude tolikog intenziteta kakav je bio ranije - rekao je Đerlek.

Imunolog Srđa Janković kaže da još nemamo toliko veliki procenat zaštićenih da možemo da računamo da to može samo po sebi da zaustavi epidemiju.

- To što imamo oko 200 novozaraženih dnevno, izgleda malo jer smo imali nekoliko hiljada tokom zime, ali nije malo. Ovo nije kraj čak ni ovog talasa, kamoli epidemije, a kamoli pandemije. Masku ću skinuti kada ne bude više zaraženih - kaže dr Janković.

U Srbiji je u prethodna 24 sata na virus korona testirano 11.421 građanin, od kojih je 230 novozaraženih. Preminulo je sedam pacijenata dok je na respiratorima 41.

JOŠ POSTOJE "DžEPOVI" EPIDEMIJE

ONAKO kao što smo i očekivali, u toku juna će doći do daljeg opadanja aktivnosti virusa, prognoza u smislu da će to biti posle 21. juna se ostvaruje - rekao je u utorak član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon:

- Još nije dovoljno veliki broj vakcinisanih, postoje takozvani džepovi, odnosno mesta gde osetljive grupe mogu da se zaraze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...