FELJTON - KNJAZ SA PERJANICIMA BEŽI OD BJELOPAVLIĆA: "Udri­te, ne šte­di­te Ka­tu­nja­ni­ne, pa ni knja­za" - re­kao je vojvoda Risto

Piše: Milan Stojović

05. 11. 2023. u 18:00

VOJVODA Ri­sto je po­šao kod knja­za Da­ni­la i u pri­su­stvu kon­zu­la E­ka­ra i se­na­to­ra, kako piše Tomo Oraovac , re­kao knja­zu:

ФЕЉТОН - КЊАЗ СА ПЕРЈАНИЦИМА БЕЖИ ОД БЈЕЛОПАВЛИЋА: Удри­те, не ште­ди­те Ка­ту­ња­ни­не, па ни кња­за - ре­као је војвода Ристо

Orja Luka danas, nekada sedište Boškovića i Bjelopavlića , Foto Iz knjige "Kadići od Bovana do naših dana"

"Je­si li čuo, Go­spo­da­re, za sra­mo­tu ko­ju je po tvo­joj na­red­bi na­nio Bje­lo­pa­vli­ći­ma i jednom od pr­vih brd­skih po­po­va, Jo­van Ma­ša­nov, ka­pe­tan čev­ski. On je re­kao da si ti   naredio Ka­tu­nja­ni­ma da obeš­ča­ste bje­lo­pa­vlić­ke že­ne, a on osra­mo­ti po­pa­di­ju najugledni­jeg brd­skog po­pa. Ovo su ri­je­či iz­re­če­ne pred Sr­bi­ma iz svi­ju kra­je­va Srp­stva.

Ovo su uvre­de pre­ko ko­jih se ne mo­že i ne smi­je pre­ći. Čast na­la­že sva­ko­me Bje­lo­pa­vli­ću da ovu sramotu kr­vlju pe­re, pa sam do­šao kod te­be, Go­spo­da­re, i s pra­vom tra­žim da za ovu sramo­tu osve­tiš Bje­lo­pa­vli­će a se­be ogra­diš od la­ja­vih ri­je­či Jo­va­na Ma­ša­no­va, jer narod te­be sma­tra kriv­cem, pa tra­ži od te­be i pri­sut­nog Se­na­ta da jav­no iz­ob­li­či­te Jovana Ma­ša­no­va Vu­ko­ti­ća kao kle­vet­ni­ka i osu­di­te ga na smrt na vje­ša­la".

Knjaz  Danilo, međutim, ovo nije uzeo za ozbiljno. Protumačio je sve to kao neslanu šalu Jovana Mašanova i  sve je sveo na onu narodnu "pas la­je, vje­tar no­si…"

"Na ove ri­je­či", pi­še da­lje Ora­o­vac - voj­vo­da Ri­sto je od­go­vo­rio:

"Kad je ta­ko, Go­spo­da­re, on­da me­ni i Bje­lo­pa­vli­ći­ma ne­ma mje­sta u tvo­joj dr­ža­vi dok kr­vlju ne ope­re­mo naš va­zda svi­je­tli obraz…”

TOMO Ora­o­vac tvr­di da je ne­ko­li­ko se­na­to­ra ko­ji su se u tom ča­su za­te­kli kod knja­za      Da­ni­la, me­đu ko­ji­ma je bio i Jo­le Pi­le­tić, sa­vje­to­va­lo knja­zu da od­mah uhap­si Jo­va­na   Vuko­ti­ća i ve­za­no­ga ga kroz na­rod spro­ve­de na Ce­ti­nje da mu se ta­mo su­di, jer dru­ga­či­je ne­će i ne mo­že umi­ri­ti i odo­bro­vo­lji­ti Bje­lo­pa­vli­će, a po­go­to­vu voj­vo­du Ri­sta ko­ji dr­ži do da­te ri­je­či, ko­ji će za ri­ječ i gla­vu iz­gu­bi­ti i si­gur­no je ne­će po­ga­zi­ti.    

Dok su se­na­to­ri i osta­li do­glav­ni­ci iz knja­že­ve prat­nje po­ku­ša­va­li da ga ubi­je­de da promi­je­ni od­lu­ku i po­stu­pi po vo­lji Bje­lo­pa­vli­ća, pop Ri­sto Bo­ško­vić ni­je okli­je­vao: ispričao je ple­me­ni­ci­ma ka­ko je te­kao nje­gov raz­go­vor sa knja­zom i ka­kvo mu je obe­ća­nje na kra­ju dao, a on­da po­zvao Bje­lo­pa­vli­će da raz­bi­ju skriv­ni­cu oruž­ja i mu­ni­ci­je u Gor­njem manasti­ru ostro­škom i na­pad­nu knja­za i nje­go­vu prat­nju.

"Udri­te, Bje­lo­pa­vli­ći, ne šte­di­te ni­jed­no­ga Ka­tu­nja­ni­na, pa ni sa­mo­ga knja­za", re­kao je, ka­ko tvr­di To­mo Ora­o­vac, tom pri­li­kom pop Ri­sto Bo­ško­vić.

KNjAZ sa pratnjom   po­bjeg­ne pre­ko Po­vi­je i Pje­ši­va­ca, a za­tim pre­ko La­stve i Če­va na  Ceti­nje. U pu­tu je  osta­vio svo­ga ko­nja, a cio pr­tljag mu je ostao u Ostro­gu i Bje­lo­pa­vli­ći su ga od­mah raz­jag­mi­li, a knja­za go­ni­li do Pje­ši­va­ca. Svi Ka­tu­nja­ni su po­bje­gli sa knja­zom, ili se sa­kri­li i, a  spa­si­la ih je noć ko­ja je na­stu­pi­la već pri ula­sku Bje­lo­pa­vli­ća u Donji ma­na­stir. Ostroškom aferom, koja će, kako će se kasnije pokazati, biti sudbonosna za knjaza Danila jer će ga, u krajnjem, i glave koštati, bavili su se i mnogi drugi hroničari, a razlike u opisivanju ovog događaja, srazmjerne su odnosu  i bliskosti autora crnogorskom dvoru i samom knjazu. To se, recimo, jasno očituje u zapisu Rada Turova Plamenca, koji, oslanjajući se na kazivanje Bjelopavlića Bekice Vidova Boškovića, tvrdi da su  na Trojičindanskom saboru u Ostrogu bile prisutne i u kolu pred Donjim manastirom igrale i Stana, žena vojvode Mirka, odnosno snaha knjaza Danila , kao i njegove dvije sestre i dvije bliske rođake:

"ZATO knjaz Danilo naredi nekim perjanicima", piše Plamenac – da pozovu i iz opšteg kola nekolike ženske da popune kolo knjaževo.

Pošto su se djevojke i mlade nevjeste opirale tome, perjanici su ih na silu doveli: Ovo se odmah razglasilo proz brcko kolo i začu se jedan nepoznat glas koji je viknuo: "Šta ovo bi, Brđani, te nam se pograbiše žene i đevojke noćas?" Ovi glas razjari u onome skupu buku i negodovanje koje je trajalo cijele noći...

"Šta ovo učinjeste noćas od nas?", upitao je bjelopavlićki  serdar Blažo R.Radović čevskog kapetana Jovana Mašanova Vukotića , a zeta Kadićkog, kad ga je ujutro sreo pred Donjim manastirom.

"Učinjesmo što nam je volja bila. Noćas sam ti  leža sa snahom te sam obrlja gaće od nje, no dođi da mi ih opereš - odgovorio je Vukotić, što je, kako zaključuje Plamenac „prouzrokovalo velike nesretne posljedice“.

Pokušaj Bjelopavlića da se oduže knjazu Danilu za nanesenu  sramotu i uvredu cijelom plemenu nije tek tako prošao. Odmah po dolasku na Cetinje sakupio je nekoliko hiljada  Katunjana i drugih plemena i sa njima krenuo na zorne Bjelopavliće. Odlučio je da ih žestoko kazni, a posebno prijatelje Boškoviće sa Orje Luke i zeta Rista kao kolovođu pobune.

ODLUČNI da pru­že ot­por knja­zu Da­ni­lu, da se bra­ne i ako tre­ba iz­gi­nu do po­sljed­njeg, navodi se u knjizi „Zeko Mali“ Buda Simonovića, Bo­ško­vi­ći su se za­tvo­ri­li i zabarikadira­li na Or­joj Lu­ci u ku­ći Vi­da No­va­ko­va Bo­ško­vi­ća, kao naj­tvr­đoj i naj­zgod­ni­joj za od­bra­nu. Iako je znao da se na­red­ba nje­go­vog pri­je­kog bra­ta mo­ra iz­vr­ši­ti, da sve Boško­vi­će mo­ra po­hva­ta­ti i po­bi­ti, a imo­vi­nu im po­pljač­ka­ti i po­pa­li­ti, voj­vo­da Mir­ko Petro­vić ipak ni­je žu­rio pre­ma Or­joj Lu­ci. Ni­je mu bi­lo la­ko po­ga­zi­ti pri­ja­telj­stvo sa tom ku­ćom i pre­vr­nu­ti prag se­stri­nog do­ma, pa je za­du­žio Pi­pe­re, na   če­lu sa Jo­lem Pileti­ćem i Mar­kom Ma­ta­no­vi­ćem, da oni uda­re na Or­ju Lu­ku.

Ka­ko je i Jo­le Pi­le­tić bio ve­li­ki pri­ja­telj sa Bo­ško­vi­ći­ma i po­bra­tim sa po­pom Ri­stom, on mu po­ša­lje ro­đa­ka Dra­gi­ća Pi­le­ti­ća sa po­ru­kom da su se svi Bje­lo­pa­vli­ći pre­da­li i da je na nje­ga i nje­go­ve ro­đa­ke kre­nu­la sva knja­že­va si­la, da mu je ot­por  uza­lu­dan i besmislen - uva mu­ško­ga od Bo­ško­vi­ća ne mo­že ute­ći i gla­ve se na­no­si­ti.

"Dra­gić Pi­le­tić u po­sljed­njem tre­nut­ku us­pi­je da do­đe do za­tvo­ra Bo­ško­vi­ća i ovim kroz pu­škar­ni­cu sa­op­šti Jo­le­vu po­ru­ku", pi­še To­mo Ora­o­vac.  

"VOJVODA Ri­sto je bio upo­ran da se bo­ri i po­gi­ne, ali na na­va­lji­va­nje Vi­da No­va­ko­va i   po­pa Đo­ka pri­sta­ne i u po­sljed­njem ča­su na­pu­ste za­tvor i po­bjeg­nu pre­ko ri­je­ke Ze­te pod za­šti­tom pu­šča­ne va­tre. Na br­du Ta­ra­šu sret­nu ih Ka­le­zi­ći i uzmu u za­šti­tu od  crnogorske voj­ske. Sju­tra dan se Bo­ško­vi­ći­ma pri­dru­ži ne­ko­li­ko vi­đe­nijih  Se­ku­li­ća, Ra­du­lo­vi­ća, Vu­ko­vi­ća i La­ki­ća. De­vet da­na Bo­ško­vi­ći su se kri­li u okol­na br­da, ali gonje­ni knja­že­vom voj­skom bu­du pri­mo­ra­ni na­pu­sti­ti Bje­lo­pa­vli­će i po po­zi­vu, a na be­su i vje­ru Sel­ma­na-age Me­ći­ku­ći­ća, sklo­ne se u Spuž.

Po­sli­je ne­ko­li­ko da­na, po tra­že­nju knja­za Da­ni­la, bu­du uklo­nje­ni iz Spu­ža i pre­ve­de­ni u Pod­go­ri­cu na vje­ru i be­su Ali­la Spa­hi­je Le­ki­ća, za­po­vi­jed­ni­ka Pod­go­ri­ce, Ze­te i Spu­ža”.

Knjaz Da­ni­lo je s voj­skom pri­spio na Or­ju Lu­ku kad su po­bu­nje­ni­ci već bi­li da­le­ko odmakli. Ogor­čen što je ostao pra­znih ša­ka, što su mu Bo­ško­vi­ći uma­kli, na­re­dio je odma­zdu:

- Ima­nje Bo­ško­vi­ća od sa­da je dr­žav­no, a nji­ho­ve ku­će da se od­mah za­pa­le i uni­šte…

Voj­ska je istog ča­sa iz­vr­ši­la na­re­đe­nje...

TUŽAN PRIZOR

PO TVRĐENjU To­ma Ora­ov­ca ali i drugi hroničara,  knjaz je  lič­no uzeo uga­rak i za­pa­lio ku­ću ze­ta, po­pa Ri­sta Bo­ško­vi­ća. Oraovac je zabeležio i svedočenje vojvode

Jo­la Pi­le­ti­ća ovog tu­žanog  prizora dok je gorela kuća vojvode Rista...  Svi gla­va­ri sto­je oko knja­za, a on sje­di na sto­lo­va­ču, voj­ska po­za­di njih, a sa is­toč­ne stra­ne voj­vo­di­ne ku­će že­ne i ne­ja­ka đe­ca od­bje­glih Bo­ško­vi­ća.

SUTRA: OBESNI KNjAZ NE ŠTEDI NI NEJAKE SESTRIĆE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)