UPOZORENJE STRUČNJAKA: Interesovanje za vakcinaciju opada, zato rizik od svih zaraza raste

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 12. 2023. u 20:30

VAKCINACIJA protiv kovida poslednjih meseci gotovo je potpuno prestala, i može da se kaže da je poverenje, odnosno pozitivno razmišljanje o imunizaciji u padu.

УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Интересовање за вакцинацију опада, зато ризик од свих зараза расте

G.Šljivić (arhiva)

Shodno tome, kao i malom obuhvatu vakcinacije protiv gripa, ne može se očekivati značajniji uticaj vakcinacije na kretanje epidemije u predstojećoj sezoni respiratornih infekcija.

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže profesor dr Goran Tešović, pedijatrijski infektolog i predsednik Hrvatske koalicije za imunizaciju, koji je nedavno bio gost na stručnom skupu o imunizaciji u Beogradu:

- Vakcinacija protiv kovida za vreme cirkulacije smrtonosnih varijanti virusa bila je relativno zadovoljavajuća, i prvom dozom je imunizovano 56 odsto populacije. Drugu dozu, međutim, primilo je tek 25 odsto stanovništva, a drugi buster manje od dva procenta. Za treći buster nemamo ni podataka. Nizak nam je i novo imunizacije protiv influence, i kreće se od pet do 15 odsto ukupne populacije. Najviše se vakcinišu stariji od 65 godina, potom osobe s hroničnim komorbiditetima i zdravstveni radnici. Ono što pomalo zabrinjava je pad interesa za cepljenje u prošle dve sezone, pa je tako u sezoni 2021/2022. čak 40 odsto naručenih doza vakcina protiv gripa ostalo neiskorišćeno.

* Kakva nas sezona respiratornih virusa očekuje?

- Prve slučajeve infekcije respiratornim sincicijskim virusom smo već zabeležili i oni označavaju početak sezonske epidemije. Koliki će njen intenzitet da bude, nemoguće je da se prognozira s obzirom na to da se tipično kretanje ovog virusa koje je karakteristično po većim epidemijama svake dve godine, poremetilo tokom pandemije, i u ovom trenutku još ne znamo hoće li se ono ponovno uspostaviti, ili neće. Ako je suditi prema događajima iz prošle godine, s obzirom na relativno rani početak aktivnosti virusa, možda će se ponoviti lanjska epidemija koja je kratko trajala i intenzitetom bila na razini manjih epidemija iz prepandemijskog razdoblja. Što se gripa tiče, ako je suditi prema podacima iz ovogodišnje epidemije na južnoj hemisferi, možemo da očekujemo epidemiju sličnu prošlogodišnjoj. Kovid se poslednjih nedelja, takođe, javlja u povećanom broju.

Privatna arhiva

prof. dr Goran Tešović

* Da li je i u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, poljuljano poverenje i u obaveznu vakcinaciju dece?

- Što se pedijatrijskih vakcina tiče, poslednjih godina obuhvat dece je nešto niži nego početkom veka, i za većinu se antigena kreću oko 90 odsto. Izuzeci su neki delovi zemlje, naročito primorski deo Hrvatske u kojima su obuhvati niži.

* Koje su aktuelne preporuke o vakcinaciji protiv kovida?

- Nova cepiva štite protiv cirkulišućih varijanti, a sadrže dominantnu podvarijantu koja je poslednjih meseci u cirkulaciji (XBB 1.5). Smatra se da i nešto starije vakcine, pri tome mislim na one koje sadrže podvarijante BA.4/5 takođe pružaju solidnu zaštitu protiv aktuelno cirkulišućeg virusa. Dakle, aktuelne preporuke za vakcinaciju protiv kovida u Hrvatskoj, ažurirane su prošli mesec. Prema njima savetuje se cepljenje svim osobama starijima od 65 godina, korisnicima staračkih domova, kao i ustanova za socijalnu zaštitu. Takođe, vakcinacija protiv kovida preporučuje se svim hroničnim bolesnicima, bez obzira na godine, trudnicama i zdravstvenim radnicima.

Veliki kašalj

* DA li se i u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, registruju slučajrevi velikog kašlja, koji se očigledno vraća zbog smanjenog obuhvata vakcinacijom?

- Da, to je bolest koja se ponovno javlja u našoj populaciji, nakon što ga godinama nismo viđali za vreme pandemije kovida. Javne tribine, nastupi i objave u medijima su načini da popularišemo i promovišemo upotrebu vacina protiv gripa, pneumokoka, kao i vakcinaciju trudnica protiv gripa i velikog kašlja.

* Stiče se utisak da se najmanje priča o vakcini koja nije sezonska, protiv bakterije pneumokoka, koliko je ona značajna?

- Kada je o ovoj vakcini reč, kao što sam već rekao, obuhvat vakcinisane dece u Hrvatskoj je zadovoljavajući, dok tačnih podataka o broju vakcinisanih starijih osoba nemamo, ali imamo utisak da ih je malo. Visok stepen imunizovane dece smanjuje učestalost obolevanja i smanjuje cirkulaciju ove bakterije u populaciji, što indirektno ima uticaja i na smanjenje obolevanja kod nevakcinisanih, ali im nije sigurna zaštita.

* Vi ste i predsednik Hrvatske kaolicije za imunizaciju, kako ste došli na ideju osnivanja koalicije?

- Ideja nije originalna, odnosno "kopirali" smo slične inicijative koje postoje u drugim zemljama, a sve s ciljem popularizacije vakcinacije kao optimalne opcije za smanjenje pritiska nekih infektivnih bolesti i poboljšanje ukupnog zdravlja nacije.

* Kako funkcioniše ta organizacija i koji su glavni ciljevi koalicije?

- Koalicija za imunizaciju je nevladino i neprofitno udruženje građana. Ona namerava da predlaže državnim telima odgovornima za izradu i sprovođenje plana imunizacije aktivnosti i mere kojima bi se poboljšali obuhvati vakcinacijom, kako obvaznog, tako i preporučenog cepljenja. Takođe, planiramo organizovanje i relaizaciju javno-zdravstvene kampanje s ciljem edukacije i podizanja svesti o dobrobitima imunizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave