DO KADA ĆE NAS MUČITI PROBLEMI SA AMBROZIJOM? Stručnjak otkriva kada možemo očekivati smanjenje vrednosti najjačeg alergena

Tanjug

06. 10. 2023. u 16:43

RUKOVODILAC grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je da se mnogo sugrađana žali na alergijske probleme i početkom oktobra meseca.

ДО КАДА ЋЕ НАС МУЧИТИ ПРОБЛЕМИ СА АМБРОЗИЈОМ? Стручњак открива када можемо очекивати смањење вредности најјачег алергена

Zavod za biocide

- Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se zbog povoljnih vremenskih prilika produžilo cvetanje korovskih vrsta, a pre svega ambrozije. Poredivši isti period cvetanja proše godine sa ovogodišnim periodom uočavamo zbog čega se alergične osobe lošije osećaju ove sezone - rekla je Mitrović za Tanjug.

Ona je pojasnila da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha.

- Takođe prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana. Jasno je zašto se sugrađani javljaju. Takođe, čupanje ovog korova bez zaštitnih rukavica može izazvati plikove po koži - rekla je Mitrović i dodala da se od sledeće nedelje očekuje znatno manji broj polenovih zrna u vazduhu.

U Evropi je poznato oko 20 vrsta ambrozije, a na njen polen negativno reaguje oko 10 odsto svetske populacije. Bogata je hemijskim supstancama koje, zajedno sa proteinima koji se nalaze u polenu ove biljke, izazivaju probleme kod ljudi. Procene su da je krivac za nastanak alergije kod 1,5 miliona građana Srbije.

BONUS VIDEO: TOMA ZDRAVKOVIĆ DOBIO BISTU U SKADARLIJI: Udovica Goca u suzama se naslonila na spomenik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)