KAD SKOČI PRITISAK - JEDITE LEŠNIK: Ukusan dar prirode, čuvar srca i pamćenja

I. K.

04. 10. 2023. u 20:00

LEŠNIK je hrana koja prija zdravlju srca. To je zato što sadrži obilje zdravih masnoća i antioksidansa koji smanjuju nivo holesterola u krvi.

КАД СКОЧИ ПРИТИСАК - ЈЕДИТЕ ЛЕШНИК: Укусан дар природе, чувар срца и памћења

Foto Shutterstock

Stručnjaci smatraju i da visok sadržaj masnih kiselina, dijetetskih vlakana, antioksidanata, kalijuma i magnezijuma u lešnicima može da normalizuje vrednosti krvnog pritiska.

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Oleinska masna kiselina, kojom lešnici obiluju, još je jedan izvrstan nutrijent, a deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno svojstvo ove masne kiseline je njen efekat na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Lešnici sadrže i omega-3 masne kiseline, koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje, zbog čega mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Ulje neguje kožu

ULjE lešnika, osim što je vrlo hranljivo, dobro je i za negu. Odgovara svim tipovima kože, ali se najčešće koristi za suvu i stariju kožu. Čini kožu mekšom, vraća joj gipkost, sprečava perutanje i poboljšava izgled kože. Hranljiva i hidrantna svojstva čine ga najboljim izborom za negu tokom zime. kada kosa često puca.

Zanimljivo je da je lešnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se za samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna kiselina je neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024