I UMOR ZBOG SRČANIH PROBLEMA: Prepoznajte vrstu kardiološke bolesti prema simptomima

I. K.

24. 03. 2023. u 16:08

PATOLOGIJA srca i krvnih sudova je mnogobrojna i shodno tome daje različite simptome i tegobe. Osnovna dijagnostika kod ovih oboljenja podrazumeva ultrazvučni pregled srca i krvnih sudova, a po proceni lekara uvode se i druge metode.

И УМОР ЗБОГ СРЧАНИХ ПРОБЛЕМА: Препознајте врсту кардиолошке болести према симптомима

Foto Shutterstock

Kada je narušeno zdravlje kardiovaskularnog sistema, bilo da je reč o začepljenim aretrijama ili infekcijama, ono može da dovede do problema kao što su srčani i moždani udar, a to je najčešći uzrok smrti i muškaraca i žena u celom svetu.

Prema ovim simptomima možete da prepoznate kardiovaskularnu bolest:

Foto: Free Images Pixabay

Bol u grudima

Koronarna bolest srca nastaje kao posledica taloženja plaka ili upale, usled čega dolazi do oštećenja arterija, koje snabdevajuu srce krvlju. U početku se ne primećuje, ali vremenom arterije se sužavaju i to ograničava protok krvi do srčanog mišića. Sa manjim protokom krvi, srce ne dobija kiseonik koji mu je potreban, a to može izazvati bol u grudima, koji se naziva angina, posebno kada se vežba ili radi težak i naporan posao. Muškarci češće imaju intenzivan bol u grudima, a kod žena može da se javi stezanje ili pritisak u grudima, ali takođe mogu da se osećaju neprijatno, kao kada, recimo, obrok ne prija.

Foto Shutterstock

Kratak dah i otok nogu

Zalisci koji vode krv kroz srce otvaraju se i zatvaraju sa svakim otkucajem srca. To je ono što čini zvuk otkucaja srca. Na srčane zaliske mogu da utiču tri različita problema. Prvi je atresija - nema otvora u ventilu, tako da krv ne može da teče. Drugi problem je "povratni tok" kada zalistak omogućava da krv ide unazad umesto napred. Treći je stenoza, kada zalisci postaju zadebljali ili kruti ili se sužavaju što otežava prolazak krvi. Glavni simptom problema sa zalsicima je šum - šuštanje ili zviždanje između otkucaja srca. Ovi pacijenti su umorniji nego inače, imaju kratak dah i otoke nogu.

Foto Shutterstock

Vrtoglavica i nesvestica

Osećaj da srce treperi ili preskače je uzrokovano promenom ritma srca, stanje koja se zove aritmija i obično je bezopasno. Međutim, ozbiljnija aritmija može da spreči srce da radi kako bi trebalo, jer ako dođe do problema sa stvaranjem i provođenjem električnih impulsa u srcu, nastaje srčana aritmija. Srce tada može da radi suviše sporo, previše brzo ili nepravilno. To znači da organi i mišići možda neće da dobiju dovoljno kiseonika, pa bismo mogli da imamo bol u grudima, vrtoglavicu, a možda nesvesticu.

Foto: Shutterstock

 Otok organa

Kardiomiopatiju čini grupa bolesti zbog kojih srčani mišić postaje zadebljao, krut ili veći nego obično. Vremenom, srce može da oslabi i da mu postane teže da pumpa krv i održava svoj redovan ritam. Kako srčani mišić zadebljava, može da se ograniči protok krvi, tako da na kraju nedostaje kiseonik. To može da izazove vrtoglavice, nesvestice i kratak dah. Ritam srca takođe može da se promeni, a srce može da treperi, lupa ili počne ubrzano da radi. Bubrezi mogu da reaguju na manje količine krvi zadržavajući više vode i soli nego obično, što može dovesti do otoka u nogama, gležnjevima, stopalima i organima.

Foto Shutterstock

Umor

Kao i u drugim delovima tela, klice poput bakterija ili virusa mogu izazvati infekciju u srcu, što se smatra vrstom srčane bolesti. Ponekad se infekcije javljaju sporo, drugi put brzo. Neke prolaze same, dok druge mogu biti opasne po život ako se ne leče. Simptomi zavise od toga gde je infekcija. Ako je u srčanoj maramici, odnosno perikardu (kesa koja okružuje srce), može da se javi otok koji uzrokuje bol u grudima. Kod osoba koje imaju zamenski srčani zalistak i on se inficira, klice mogu da se nakupe oko tog područja i odlome se, uzrokujući probleme sa drugim organima u telu. Kod ovih stanja mogu da se primete simptomi kao što su osećaj umora, groznice i kratkog daha.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista