ŠEST SIMPTOMA UKAZUJU NA ANEMIJU: Prepoznajte simptome, probajte neki od ova tri domaća recepta i lako popravite krvnu sliku

Novosti online

23. 03. 2023. u 15:00

ANEMIJA se javlja kod osoba koje nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja pomažu da se kiseonik tranposrtuje od pluća do tkiva, a ugljen-dioksid u suprotnom smeru.

ШЕСТ СИМПТОМА УКАЗУЈУ НА АНЕМИЈУ: Препознајте симптоме, пробајте неки од ова три домаћа рецепта  и лако поправите крвну слику

Foto: Shutterstock

Anemija globalno pogađa više od dve milijarde ljudi, što je više od 30 % ukupne populacije. Posebno je česta u zemljama sa malo resursa, ali utiče i na mnoge ljude u industrijalizovanom svetu. Anemija se, takođe, povezuje sa niskim hemoglobinom, a biti anemičan obično vuče sa sobom simptome umora, iscrpljenosti, hladnoće i blede kože. Sve ovo se javlja zato što vaši organi ne primaju dovoljno kiseonika kako bi mogli da obavljaju svoj posao.

Simptomi koji ukazuju na anemiju

Bleda koža

Kada telo ne dobija dovoljno kiseonika ili pati od smanjenog broja crvenih krvnih zrnca, koža menja boju i izgleda vrlo bledo. To se ne odnosi samo na lice, već na celo telo, posebno na ruke, kapke i jezik.

Foto: Shutterstock


Nepravilni otkucaji srca

Niske količine hemoglobina otežavaju rad srca, pa ono mora naporno da radi pokušavajući da nam da dovoljno kiseonika što bi moglo da rezultira nepravilnim otkucajima srca.

Umor

Ako organi ne dobijaju pravu količinu kiseonika, telo mora mnogo više da radi kako bi proizvelo dovoljno energije za svakodnevno funkcionisanje, a to nas čini veoma umornima.

Problemi s koncentracijom

Svim organima je potreban kiseonik da bi dobro funkcionisali, a mozak nije izuzetak. Ako je nivo kiseonika niži od potrebnog, ne možemo da razmišljamo jasno i patimo od loše koncentracije i lošeg fokusa.

Foto Shutterstock

Pukotine na rubu usana

- Većina nas ponekad ima suve ili ispucale usne od vetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija takođe uzrokuje da određena područja na našim usnama puknu, posebno na uglovima.

Tanki, lomljivi nokti

Ako su nokti lomljivi, to bi mogao da bude još jedan čest, ali ne tako poznat simptom anemije.

Lečenje anemije

Neke vrste anemije, poput naslednih, ne mogu da se spreče. Međutim, anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa, nedostatkom vitamina B12 i nedostatkom vitamina B9 može da se spreči dobrom ishranom. Postoji mnogo vrsta anemije, a lečenje će da se razlikuje u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo ovo stanje.

Neki od prirodnih tretmana za spomenuto stanje su:

Fermentirana hrana - sadrži probiotike, odnosno dobre bakterije koje pomažu našem probavnom sistemu da dobro funkcioniše. Fermentirana hrana poznata je po tome da leči sluznicu creva.

Foto Shutterstock

Povećan unos folata - folat je oblik vitamina B9 i igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući izgradnju zdravih crvenih krvnih zrnca.

Povećan unos B12 - vitamin B12, takođe je bitan element zdravih crvenih krvnih zrnca. Vegetarijanci, vegani i trudnice mogu da budu izloženi većem riziku od nedostatka vitamina B12.

Povećan unos gvožđa - gvožše je jedan od elemenata koji je neophodan za pravilno funkcionisanje tela. Ključni je mineral za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak vrlo verovatno uzrokuje anemiju. Postoje dva načina za povećanje unosa gvožđa - dodacima ishrani i hranom.

 

Tri domaća recepta za bolju krvnu sliku


 

Foto: Free Images Pixabay

Lekoviti čaj protiv anemije

Pomešajte koprivu, list kupine, nanu, hajdučku travu, rastavić, šipak, list maslačka, ruzmarin i list šumske jagode u jednakim razmerama. Kuvajte dve kašičice u litri vode tri minuta, pa procedite.

Foto Shutterstock


Kuglice sa gvožđem

Veliku kašiki godži bobica, 3 šake grožđica, šaku badema, oraha i lešnika i 2 do 3 kašičice sirovog kakaa u prahu stavite u seckalicu. Smesu oblikujte u kuglice.

Foto: Free Images Pixabay

Zelena bomba

Sok od 1 narandže, nekoliko listova mlade blitve, 1 dcl bademovog mleka i kašičicu meda ubacite u blender i dobro izblendajte. Prelijte u čašu, dodajte nekoliko kockica leda i popijte sveže. Ovaj smuti nemojte da pijete više od jedanput na dan.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna