OTKRIJTE KAKO JE SREĆA POVEZANA SA ZDRAVLJEM: Pozitivan stav doprinosi i prevenciji bolesti

V. N.

15. 01. 2023. u 10:50

OSEĆAJ sreće neretko stvara utisak da olako i jednostavno možemo da rešimo mnoge probleme i prepreke. I to je pozitivan stav.

ОТКРИЈТЕ КАКО ЈЕ СРЕЋА ПОВЕЗАНА СА ЗДРАВЉЕМ: Позитиван став доприноси и превенцији болести

Foto: Shutterstock

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je osećaj sreće usko povezan i sa dobrim zdravljem.

Naučne studije otkrile su da sreća može da učini srce zdravijim, imuni sistem jačim, a samim tim i živote dužim. Kako to obično biva, već su se javile razne polemike na temu uticaja sreće na zdravlje. Dok jedni ne sumnjaju da je sreća presudna za dobro zdravlje, drugi veruju da je situacija zapravo obrnuta. Oni su mišljenja da zapravo dobro zdravlje uzrokuje sreću. Bilo kako bilo, zdravlje bez sreće izgleda da zaista ne ide.

I dok mesta za polemiku uvek ima, evo kako sreća utiče na zdravlje.

Srce

dija iz 2005. otkrila je da sreća dovodi do nižeg broja otkucaja srca i krvnog pritiska. U studiji, učesnici su ocenili svoju sreću više od 30 puta u jednom danu, a zatim ponovo tri godine kasnije. Prvobitno, najsrećniji učesnici imali su niži broj otkucaja srca tokom praćenja (oko šest otkucaja sporije u minuti), a najsrećniji učesnici tokom praćenja imali su bolji krvni pritisak.

Antitela

Studija iz 2006. istraživala je vezu između sreće i ređeg obolevanja. Grupa u kojoj je bio 81 učesnik, primila je vakcinu protiv hepatitisa B. Nakon što su primili prve dve doze, učesnici su sebe ocenili na devet pozitivnih emocija. Oni koji su bili visoko u pozitivnim emocijama imali su skoro dvostruko veću verovatnoću da će imati visok odgovor antitela na vakcinu. Umesto da samo utiče na simptome, pokazalo se da sreća bukvalno deluje na ćelijskom nivou.

Foto: Shutterstock

Imunitet

Izgleda da mrzovolja i nedostatak osećaja sreće slabe imuni sistem. U eksperimentu iz 2003. godine, 350 odraslih osoba se dobrovoljno izložilo prehladi. Pre eksperimenta istraživači su ih zvali šest puta u dve nedelje i pitali koliko su iskusili od devet pozitivnih emocija, poput osećaja energije, zadovoljstva i smirenosti tog dana. Posle pet dana u karantinu, kod učesnika sa najpozitivnijim emocijama bila je mnogo manja verovatnoća od prehlade.

Karcinom

Sreća je važan faktor i u težim, dugotrajnim stanjima, a ne samo kratkoročnim bolovima. U studiji iz 2008. učesnici koji su izjavili da su srećni i zadovoljni životom većinu ili sve vreme imali su oko 1,5 puta manje šanse za dugoročna zdravstvena stanja poput hroničnog bola ili problema sa vidom u naredne dve godine. Druga studija iz iste godine otkrila je da su se žene sa rakom dojke prisećale da su bile manje srećne i optimistične pre postavljanja dijagnoze nego žene kojima nije dijagnostikovan karcinom. To sugeriše da sreća i optimizam mogu biti određena zaštita od bolesti.

Foto Shutterstock

Bol

Studija iz 2001. tražila je od učesnika da ocene svoje nedavno iskustvo pozitivnih emocija, a zatim (pet nedelja kasnije) da ocene koliko su iskusili negativne simptome. U negativne simptome spadali su naprezanje mišića, vrtoglavica i gorušica. Učesnici koji su prijavili najviši nivo pozitivnih emocija na početku zapravo su postali zdraviji tokom studije. Činjenica je da se zdravlje srećnijih učesnika poboljšalo tokom pet nedelja. Studija iz 2005. sugeriše da pozitivne emocije takođe ublažavaju bol u kontekstu bolesti. Žene sa artritisom i hroničnim bolom ocenjivale su se svake nedelje na osnovu pozitivnih emocija kao što su interesovanje, entuzijazam i inspiracija. Učesnice sa većim stepenom sreće izjavile su da nemaju više takav osećaj bola kao na početku studije.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri