ČUVA VID, REDUKUJE HOLESTEROL: Suva šljiva je mnogo više od prirodnog leka za probavu

V. N.

01. 01. 2023. u 22:21

DOMAĆE, moglo bi se reći i nacionalno voće, gotovo je neizostavno u svakom domu u Srbiji. Džem, sok, pekmez, rakija šljivovica, slatko... Sve do suve šljive koja se koristi i kao prirodni lek.

ЧУВА ВИД, РЕДУКУЈЕ ХОЛЕСТЕРОЛ: Сува шљива је много више од природног лека за пробаву

Foto: Shutterstock

Visok sadržaj vlakana u suvim šljivama je najbolji borac protiv problema s probavom i hemoroida. Hronični problem s probavom su česti kod starijih osoba ili sasvim male dece. Suve šljive deluju kao laksativ zahvaljujući visokom sadržaju pektina. Kada jedemo suve šljive unosimo manju količinu vode, a veću količinu pektina. Suve šljive su prirodni laksativ i za razliku od nekih drugih sredstava ne stvaraju naviku i ne izazivaju pojavu lenjih creva.

Suve šljive čuvaju vid

I mada se pri pominjanju suvih šljiva prvo pomisli na problem sa opstipacijom, suve šljive ne donose samo benedit kod problema sa probavom. Naime, istraživanja su dokazala da se problemi menopauze lakše podnose ako se jedu suve šljive. Osim toga, tri do četiri suve šljive dnevno mogu da pomognu i da se neutralizuju ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje. Šljive su posebno korisne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u njima mogu da pomognu da se smanji rizik od degeneracije makule, bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih ljudi.

Suve šljive su bogate kalijumom i elektrolitima koji imaju bitnu ulogu u najrazličitijim funkcijama organizma. Kao što su proces varenja, srčani ritam, impulsi, kontrakcije mišića, krvni pritisak. Kratak dah, razdražljivost, umor su neki od znaka anemije. Sok od suvih šljiva i same suve šljive su riznica gvožđa. Nedostatak gvožđa smatra se glavnim uzrokom anemije. Antocijanin u suvoj šljivi je važan u prevenciji anemije ili malokrvnosti.

Izgrađuje kosti i mišiće

Suve šljive su važan izvor minerala bora koji je bitan za jake kosti i mišiće. Smara se da ovaj mineral može da poboljša i kognitivne funkcije, koordinaciju. Neophodan je za rast, značajno povećava i nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi. Samo 50 grama suvih šljiva dnevno ili pet do šest suvih šljiva je dovoljno da osetite poboljšanje posle izvesnog vremena.

FOTO: Printskrin

 


Redukuje nivo holesterola

Ponekada zbog neadekvatne ishrane, stresa i drugih faktora dolazi do nagomilavanja masnoća u arterijama koje posle izvesnog vremena formiraju plak. Ako se bolesti ne leči dolazi do pojave ateroskleroze, suženja arterija, što sve može usloviti probleme sa srcem i dovesti i do moždanog ili srčanog udara.

Neka istraživanja sugerišu da je suva šljiva bogata rastvorljivim vlaknima koji mogu uticati na nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i gastrointestinalnim tečnostima kada uđu u želudac i creva. Pretvaraju se u supstancu sličnu gelu koji razgrađuju bakterije u debelom crevu oslobađajući gasove. Neke studije potvrđuju da je suva šljiva dobro sredstvo i za regulisanje krvnog pritiska.

ASTMATIČARI OPREZ

Ipak, kada su u pitanju suve šljive poseban oprez se savetuje osobama koje boluju od astme. Neke suve šljive sadrže sumpor-dioksid koji napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Stručnjaci stoga savetuju da pri kupovini obavezno proverite da li su suve šljive tretirane sumpor-dioksidom.

Brine se o lepoj liniji

Suve šljive pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Koriste se u dijetama za mršavljenje i dobar  su način za održavanje stabilne telesne težine. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da postepeno povećavaju nivo glukoze, šećera u krvi. Suve šljive kao užina mogu da vam brzo suzbiju osećaj gladi. Pune su i fitonutrijenata koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati