UMOR I POREMEĆAJ SNA NAJAVLJUJU INFARKT: Ovi simptomi dominiraju u sedmicama koje prethode srčanom udaru

Du. K.

07. 01. 2023. u 11:50

ANKETA objavljena u časopisu Circulation prikupila je informacije od više od 500 žena koje su doživele i preživele srčani udar, a cilj ispitivanja bio je da se uporede simptomi koji prethode infarktu.

УМОР И ПОРЕМЕЋАЈ СНА НАЈАВЉУЈУ ИНФАРКТ: Ови симптоми доминирају у седмицама које претходе срчаном удару

Foto: Free Images Pixabay

Čak 95 odsto anketiranih žena reklo je da su primetile neobične telesne promene mesec dana pre nego što su doživele infarkt. Najčešći problem u sedmicama koje su prethodile srčanom udaru bili su umor i poremećaj sna.

Time su upotpunjeni dokazi da se znaci upozorenja mogu pojaviti mesecima pre nego što dođe do srčanog udara. Prema jednom istraživanju, žene mogu osetiti neobičan umor, poremećaje spavanja i nedostatak vazduha mesec dana pre infarka.

Mnogi od tih znakova najčešće ostaju neprimećeni, ili se ne povežu sa pretećim rizikom od infarkta, pa je prvi simptom koji signalizira srčani udar bol u grudima, koji se razvija kad do infarkta srca već dođe. Taj bol je sličan onom koji se oseća kada, recimo, tokom vežbanja dođe do grča u nozi. Budući da je srce zaduženo za pumpanje krvi u ostatak tela, srčani udar odmah uzrokuje nedostatak kiseonika u svim organima.

Istraživanje je pokazalo i da postoji razlika među polovima kada je reč o srčanom udaru. Naime, bol u grudima tokom infarkta srca ređe osete žene nego muškarci. S druge strane, žene ćešće imaju problem sa kratkim dahom i nedostatkom vazduha tokom infarkta srca.

Obraćanje pažnje na znakove koje šalje telo i pravovremeno traženje medicinske pomoći presudno je u ovakvim situacijama. Vodič na šta bi trebalo obratiti pažnju objavio je pre par godina Harvard Health. Na njihovom popisu je 12 najčešćih simptoma koje su prijavile žene mesec dana pre srčanog udara. To su: neuobičajeni umor (71 %), poremećaj spavanja (48%), kratkoća daha (42%), loša probava (39%), anksioznost (36 posto), ubrzan rad srca (27%), slabe/teške ruke (25%), promene u razmišljanju ili pamćenju (24 %), promena vida (23%), gubitak apetita (22%), trnci u šakama/rukama (22%), poteškoće s disanjem noću (19%).

Jedan od razloga zašto muškarci i žene mogu doživeti različite simptome srčanog udara je taj što je verovatnije da će muškarci patiti od nakupljanja plaka u većim arterijama koje snabdevaju srce krvlju. Žene su, pak, osetljivije na nakupljanje plaka u manjim srčanim arterijama.

BONUS VIDEO -  Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!