LEK IZ PRIRODE: Kesten smiruje upale i jača krvnu sliku

V.N.

27. 09. 2022. u 14:00

UKOLIKO vam prija da pojedete nešto masno a da ipak ne goji, setite se kestena. Pored ukusa koji vam prija, jedući ovaj jesenji plod činite dobro za zglobove, jer ovaj lek iz prirode deluje protivupalno.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Кестен смирује упале и јача крвну слику

Foto: Shutterstock

Nutricionisti savetuju da je zdrava količina kestena na dan, kako biste mogli da dobijete sva njegova pozitivna svojstva, oko 85 grama. Interesantno je da ova dnevna doza kestena sadrži čak 45 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Plod kestena bogat je folatima, što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete, osim vitamina C, pronaći i vitamine B1, B2 i B6 i folnu kiselinu. Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i za sintezu DNK. Ovo je dobra hrana za trudnice, jer sprečava pojavu anomalija fetusa.

Jedući kestenje, u organizam ćete uneti i važne materije poput vlakana, magnezijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka i kalijuma.

Vlakna iz kestena pomoći će da se smanji nivo holesterola. S obzirom na to da se u njemu nalazi i visok nivo mononezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska, zaštitićete i kardiovaskularni sistem.

Kestenje je poznato i po tome što pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba. Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma, pa time pomaže kod bubrežnih i želudačnih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz creva, kao i vode.

Divlji za meleme

DIVLjI kesten, za razliku od pitomog, nije za jelo, ali je podjednako lekovit. Od njega se prave razne tinkture i kreme, koje se koriste kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemoroida, bolnih menstruacija i uvećane prostate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju