ČAJEVI ČUVAJU MOZAK: Pet napitaka koji sprečavaju demenciju

V. N.

16. 06. 2022. u 12:41

ALCHAJMEROVA bolest i druge vrste demencija široko su rasprostranjene među starijom populacijom, ali se o njima ne zna dovoljno da bismo mogli sprečiti pojavu bolesti ili je izlečiti.

ЧАЈЕВИ ЧУВАЈУ МОЗАК: Пет напитака који спречавају деменцију

Foto Shutterstock

Na mnoge faktore rizika, kao što su starost i genetika, ne možemo da utičemo, ali menjanjem stila života poboljšaćemo šanse da ne obolimo. U tome može da pomogne pet napitaka:

  • čaj - biljka od koje se proizvode beli, žuti, zeleni, ulong, crni i fermentisani čaj.
  • čaj od žalfije - izuzetno koristan za očuvanje funkcija mozga. Stari Rimljani su ga zato zvali "čajem mudrosti".
  • sok od pomorandže - sadrži hranljive materije koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući flavonoide, vitamin C, tijamin i vitamin B6.
  • kefir - fermentisani mlečni napitak, a njegova konzumacija pomaže u poboljšanju kognitivnih deficita.
  • mineralna voda
  • Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

    18. 04. 2024. u 10:45

    Komentari (0)