TRENIRAO KIĆU, A SAD PIŠE KNJIGE: Prof. dr Aleksandar Kerković, košarkaški trener, proslavio 100. rođendan, ali mu ne manjka energije

D. Miljković

03. 06. 2022. u 10:38

MALO je stogodišnjaka koji mogu da se pohvale energijom i vitalnošću onakvom kakvom pleni profesor dr Aleksandar Kerković, istaknuti sportski pedagog, koji je ceo život posvetio sportu i mladima. Želja da nastavi da prenosi znanje nije ga napustila ni u penziji, pa ne može da zamisli da mu prođe dan bez čitanja i pisanja.

ТРЕНИРАО КИЋУ, А САД ПИШЕ КЊИГЕ: Проф. др Александар Керковић, кошаркашки тренер, прославио 100. рођендан, али му не мањка енергије

Foto Z. Stojnić

Kerković je u Srbiju doneo košarku na jedan interesantan način, a pod njegovom trenerskom palicom bili su svojevremeno Željko Obradović, Dragan Kićanović, Radivoj Korać... A, poslednji mu je bio glavni učenik i prijatelj.

Ovaj stogodišnji profesor ni danas ne zanemaruje svoje telo i redovno vežba.

- Hteli su pre četiri godine da naprave invalida od mene, nisu želeli da mi operišu kuk koji sam slomio prilikom pada. Bio sam uporan, jer sam znao kakvu snažnu volju imam i da ću se oporaviti. Sa lica lekara sam čitao da je to gubljenje vremena i rizik za nekog ko ima, tada, 96 godina.

Uporan je bio profesor Kerković i dokazao doktorima da su doneli ispravnu odluku što su ga operisali. Govorio je uvek sebi da je gospodar svog tela i da mora da ga natera da radi ono što on želi.

- Dan mi počinje laganim vežbama, koje su prilagođene mojim godinama, ali opet dovoljno korisne da mi mišići ostanu u funkciji. Ne mogu da zamislim dan bez vežbanja i pisanja - otkriva profesor eliksir svoje dugovečnosti.

Veli da nikada nije pio alkohol, niti pušio, što je po njemu važno za očuvanje tela i duha:

- To su štetne navike kojih su mnogi svesni, ali su slabi da im se odupru. Umeren sam i u jelu. Supa je obavezna uz ručak, kao i 250 grama mesa, koji mi je glavni obrok tokom dana, ali ne propuštam doručak i večeru kao ni voćnu užinu.

- I danas pišem knjige koje su dragocena zaostavština pegadozima i studentima. Moje višedecenijsko iskustvo u sportu stalno sam nadograđivao novim istraživanjima tako da mi nijedna tema iz ove oblasti nije strana - kaže starina rođena daleke 1922. u Kraljevu.

Profesor Aleksandar Kerković je bio prva generacija studenata Državnog instituta Fiskulture (DIF) na kome je diplomirao 1949. Magistarski rad je odbranio 1966. na Visokoj školi za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju 1974. na niškom Filozofskom fakultetu. Više puta je bio upravnik Studijske grupe za Fizičku kulturu, u dva mandata prodekan Filozofskog fakulteta, a u penziju je otišao 1987. sa pozicije dekana Filozofskog fakulteta u Nišu.

BISENIJA, LjUBAV ZA CEO ŽIVOT

PROFESOROVA velika ljubav još iz studentskih dana do njene smrti bila je Bisenija, koleginica i majka njihovo dvoje dece. Sa puno ljubavi priča o supruzi čiji odlazak nikada nije preboleo. Bila je profesorka plesa, a studenti i kolege su je obožavali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)