ZABORAVITE NA VISOK KRVNI PRITISAK: Vežbe u srednjem dobu štite od hipertenzije

V. N.

27. 03. 2022. u 09:50

VEŽBANjEM u srednjem životnom dobu smanjuje se rizik da se s godinama oboli od hipertenzije, zaključak je studije čiji rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine. U teretanama i fitnes centrima najčešće se viđaju mlađi ljudi. Ali, to ne znači da i oni stariji, u petoj i šestoj deceniji života, ne bi trebalo da se rekreiraju i tako sačuvaju svoje srce i zdravlje.

ЗАБОРАВИТЕ НА ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК: Вежбе у средњем добу штите од хипертензије

Foto Shutterstock

Kod većine osoba srednjeg životnog doba fizička aktivnost s godinama opada. Društvene okolnosti, poput nedostatka vremena, preobimnog posla, a sada i pandemija kovida 19, utiču na to da osobe u srednjim godinama sve manje vežbaju. To je jedan od ključnih razloga zašto svaki četvrti muškarac i svaka peta žena pate od hipertenzije.

Za osobe u srednjim godinama, pogotovo ako tek tada počinju da se bave rekreativnim aktivnostima nikako se ne savetuju intenzivni programi, već oni sa manjim opterećenjem. Zato je važno da osluškujete svoje telo, radite do granice sopstvenih mogućnosti i imajte na umu da se do rezultata ne dolazi preko noći.

Dok ne pronađete svoj idealni trening predlažemo vam da svakodnevno izvodite ove vežbe.

Čučanj u raskoraku

Stanite u raskorak, ruke ukrstite iza glave, laktove usmerite ka spolja. Čučnite, pa se ispravite, i nagnite se na levu stranu, laktom se približavajući levom boku. Vratite se u čučanj. Ponavljajte vežbu levom i desnom rukom u trajanju od po 30 sekundi.

Printskrin

Gornji i donji stomak

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, podignite ih uvis, ruke postavite iza glave, ramena odignutih od podloge. Spuštajte levu nogu prema podlozi, ali nemojte da je dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa ponovite vežbu drugom nogom. Istovremeno menjajte strane, u trajanju od po 30 sekundi.

Izdržaj za mišiće leđa

Lezite na stomak, ispružite ruke i noge, podignite ih od podloge, zajedno sa gornjim delom tela i glavom. Zadržite se nekoliko sekundi, pa se spustite na pod. Ponavljajte vežbu 30 sekundi.

Iskorak u stranu

Stanite u raskorak, ruke opružite pored tela. Iskoračite levom nogom u desnu stranu, blago savijenih kolena i desnom šakom dodirnite podlogu pored levog stopala. Zatim, iskoračite desnom nogom ulevo, i levom rukom dohvatite pod. Ponavljajte vežbu po 30 sekundi.

Skokovi

Stanite u raskorak, ruke prekrstite na grudima. Spojenih nogu odskočite u desnu, a odmah i u levu stranu, vratite se u sredinu, i skočite uvis šireći ruke i noge što više možete. Nastavite da vežbate ove pokrete narednih 30 sekundi.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!