DA KOLENA MANJE BOLE: 5 vežbi koje čuvaju zglobove i kosti

V. N.

27. 02. 2022. u 13:15

NEDOVOLjNO kretanja, osim drugih negativnih efekata, loše se odražava i na zdravlje zglobova.

ДА КОЛЕНА МАЊЕ БОЛЕ: 5 вежби  које чувају зглобове и кости

Foto Shutterstock

Previše ležanja i sedenja znači da zglobna hrskavica ne dobija dovoljno hranljivih materija. Zato je fizička aktivnost od presudnog značaja da bi se sačuvalo zdravlje lokomotornog sistema.

Oni koji se često "troše" vežbanjem i hodanjem omogućavaju hrskavici da izbaci produkte razmene materija i dobije nove hranljive elemente iz zglobne (sinovijalne) tečnosti.

Da biste unapredili zdravlje skeleta i što duže zadržali njegovu funkcionalnost, predlažemo jednostavan program od pet vežbi koje možete da radite i kod kuće, a one efikasno "podmazuju" zglobove kolena.

Bočni mišići

Lezite na bok i sastavite ispružene noge. Nogu koja je slobodna podižite do ugla od 45 stepeni. Zadržite je u ovom položaju pet sekundi, spustite je, kratko se odmorite, a onda ponovite isto od 10 do 15 puta. Ponovite vežbu ležeći na suprotnom boku.

Čučnjevi

Leđima se oslonite na zid, a stopala razmaknite u širini ramena. Polako savijajte noge u kolenima, vodeći računa o tome da leđima i karlicom sve vreme budete oslonjeni na zid, kao i da vam stopala budu celom površinom na podu. Zadržite se u ovom položaju od pet do deset sekundi. Ponovite vežbu 10 puta.

Printskrin

 

Stopalo ka glavi

Lezite na leđa, savijte nogu u kolenu i postavite stopalo na pod. Ispružite drugu nogu i podignite je do visine savijenog kolena, dok prstima stopala "vučete" ka glavi. Ponovite ovaj pokret od 10 do 15 puta u tri serije.`

Podizanje na prste

Stanite ispred stolice s naslonom. Polako podižite pete s podloge koliko god možete, a potom ih spustite. Uradite po 15 ponavljanja u tri serije.

Pete prema zadnjici

Lezite na stomak i polako podižite pete što bliže prema zadnjici zadržavajući se u tom položaju. Ukoliko procenite da je previše laka za izvođenje, možete da je radite sa tegovima od pola kilograma oko nožnih članaka. Vežba se radi od 10 do 15 puta u tri serije.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)