JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo kako da postignete uravnoteženu ishranu

V. N.

20. 11. 2021. u 14:14

DA bi se sprečilo da sa godinama kosti postanu sve poroznije, ključna je uravnotežena ishrana. Uz to, ako se doda redovno kretanje, bez upotrebe cigareta, vitalna starost je mnogo izvesnija.

ЈЕЛОВНИК ЗА ЈАКЕ КОСТИ: Ево како да постигнете уравнотежену исхрану

Foto: Depositphotos

U suprotnom, kosti će oslabiti do tačke da će se sa lakoćom lomiti. Tada i običan pad i udarac mogu zahtevati hitnu medicinsku pomoć, a neretko i hiruršku intervenciju. Koštano tkivo je živo, i da bi vremenom opstalo, telo mora da razloži staru kost i da istovremeno gradi novu. Da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.

Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu. Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlja skeleta.

S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koja se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.

Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom sa medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana

Ručak: teleća čorba sa šargarepom i lukom, začinjena kiselim mlekom
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem

Utorak

Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb

Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa

Sreda

Doručak: griz sa kakaoom

Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom

Četvrtak

Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem

Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru

Petak

Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom

Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)