JAKI MIŠIĆI ZADNJICE UBLAŽAVAJU POSLEDICE SEDENJA: Trening smanjuje mogućnost bolova u donjem delu leđa

V. N.

16. 11. 2021. u 15:19

I KADA većinu vremena provodite u sedećem položaju jaki mišići zadnjice na efikasan način ublažavaju posledice dugotrajnog sedenja.

ЈАКИ МИШИЋИ ЗАДЊИЦЕ УБЛАЖАВАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ СЕДЕЊА: Тренинг смањује могућност болова у доњем делу леђа

Foto Shutterstock

Ovi mišići osim što su ključni za dobru formu bitni su i za zdravlje kičme. Osobe koje su utrenirane, a to znači da imaju jake mišiće zadnjice mnogo manje pate od bolova u donjem delu leđa. Razlog je što upravo jaki mišići zadnjice ili gluteusa olakšavaju opterećenje koje trpi kičmeni stub. Jer, njihovim jačanjem zatežu se i mišići karličnog pojasa.

Za zatezanje sedalnog dela efekat ima gotovo svaka fizička aktivnost, naročito trčanje, plivanje, vožnja bicikla... Ali da bi se čitav proces ubrzao značajne su i ciljane vežbe za koje je potrebno 10 do 15 minuta dnevno.

* * * * * * * * * *

Stepenice i steper

Penjanje i spuštanje niz stepenice je najefikasniji način zatezanja gluteusnih mišića.

Međutim, kako njihova upotreba nije uvek izvodljiva, dobra zamena je steper ili niska klupa - stepenik koja može da se koristi u kućnim uslovima. Što veći broj penjanja i spuštanja na steper daje odlične rezultate ne samo u oblikovanju zadnjice, već i mišića nogu.

* * * * * * * * * *

Podizanje karlice

Lezite na leđa i savijte kolena. Ruke opružite pored tela. Stežući mišiće karličnog pojasa podižite zadnjicu od podloge što više možete i trudite se da kičma sve vreme ostane na podlozi. Početnicima se savetuje 10 ponavljanja u tri serije, dok za bolje rezultate njihov broj bi trebalo da se udvostruči.

* * * * * * * * * *

Čučnjevi

Čučnjevi su osnovne vežbe za jačanje mišića zadnjice. Bitno je da ih radite redovno, najmanje tri puta nedeljno u što većem broju. Početnicima se savetuje da počnu sa 10 ponavljanja dnevno u tri serije i da postepeno povećavaju njihov broj. Čučnjevi mogu da se izvode u više varijanti. Ovom prilikom predlažemo vam "duboki" čučanj. Noge razmaknite šire od obima kukova i spuštajte se u čučanj dok potkolenice i butine ne budu pod pravim uglom u odnosu na podlogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024