DOKTOR DRAGAN GUNJIĆ OTKRIVA: Da li masna jetra dovodi do pojave fleka na koži?

V. N.

20. 09. 2021. u 11:00

PROBLEM masne jetre koja je poznata i kao steatoza predstavlja patološko nagomilavanje masti, i najčešće je uzrokuje čovekovo ponašanje. Ona može da se dogodi usled gojaznosti ili alkoholizma. Na pitanje da li masna jetra dovodi do pojave fleka na koži za "Novosti" otrkiva doktor Dragan Gunjić, hirurg.

ДОКТОР ДРАГАН ГУЊИЋ ОТКРИВА: Да ли масна јетра доводи до појаве флека на кожи?

FOTO: Arhiva novosti

 - Masna jetra predstavlja prekomerno nakupljanje masti u jetri. Obično je ne prate nikakvi simptomi, ali ovakvo stanje može dovesti do upalnog procesa koji se naziva steatohepatitis, koji pak može da progredira u fibrozni proces, pa i da rezultuje teškim oštećenjem jetre kao što je ciroza jetre. Ovaj poremećaj trebalo bi da se dijagnostikuje laboratorijski i ultrazvučnim pregledom pre pojave simptoma, precizira hirurg Gunjić.

Foto: Depositphotos

 

On dodaje:

 - Pacijenti kod kojih je povišen rizik od pojave masne jetre su najpre alkoholičari, gojazne osobe, pacijenti koji boluju od dijabetesa ili nekog dugog metaboličkog poremećaja. Promena boje kože, odnosno žutica, obično je znak već teškog oštećenja jetre, što zahteva detaljno ispitivanje i hitnu posetu lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati