NEĆE UGOVOR, A CRKVU SMATRAJU OKUPATOROM: Reakcije na najavu potpisivanja temeljnog sporazuma SPC i Crne Gore

V. KADIĆ

22. 04. 2021. u 08:30

PRAVOSLAVNI vernici i predstavnici vladajuće većine s nestrpljenjem očekuju ostvarenje najave premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada Crne Gore uskoro potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

НЕЋЕ УГОВОР, А ЦРКВУ СМАТРАЈУ ОКУПАТОРОМ: Реакције на најаву потписивања темељног споразума СПЦ и Црне Горе

Foto: Z. Jovanović

Na ovaj dalekosežni gest izvršne vlasti "suverenistički blok" okupljen oko politike predsednika Mila Đukanovića odgovaraju - novom serijom medijskih napada.

Smenjeni ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović, čvrsti propagator bivšeg Đukanovićevog režima, iako nacrt akta nije objavljen, kaže da je ugovor "problematičan, šta god da u njemu piše"!

- Ako je potpisnik Mitropolija, ona prvo mora da se registruje u Crnoj Gori. Ako neko iz Beograda potpisuje, time se definitivno priznaje da je SPC kao druga strana već crkva. Biće da je osnovni razlog žurbe - u novcu. Pokojni Amfilohije Radović je, na veliko zadovoljstvo SPC, finansijski i organizaciono osamostalio Mitropoliju. Sada taj novac (neoporezovan, kao i pre) treba staviti pod kontrolu Beograda - napisao je na "Tviteru" Vlahović.

Supruga vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković pozvala je Vladu da ne potpisuje Temeljni ugovor "jer bi to bila legalizacija okupatora i anektora"!

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže da je uočljivo da niko od kritičara budućeg ugovora nije postavio pitanje dosadašnje diskriminacije SPC zbog činjenice da joj prethodne vlade (od 2012. do 2020. godine) nisu omogućile zaključivanje ugovora sa istim pravima i obavezama kao i u tri ugovora koji su zaključeni sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom 2011. i 2012. godine.

On podseća i da je Sveti sinod SPC crnogorskoj Vladi još 2012. godine, posle zaključenja ugovora sa ostalim verskim zajednicama, preko Mitropolije dostavio nacrt Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

- Premijer Lukšić je 2012. otvorio dijalog sa Crkvom radi ovog pitanja, ali je taj proces iz političkih razloga obustavljen. Isto se ponovilo i za vlade Mila Đukanovića 2015. Nakon toga je dijalog zamenjen diskriminatornim Zakonom o slobodi veroispovesti, iako je čak i prethodna vlada radi prekida litija, javno pozvala SPC da zaključi ugovor - podseća Džomić.

DAJTE SADRŽAJ

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović pozvao je u sredu Vladu da obelodani sadržaj Temeljnog ugovora sa SPC.

- Trebalo bi da znamo na šta se država obavezuje. Jako je dobro što se primičemo proceduri potpisivanja ugovora države i još jedne verske zajednice. Nadam se da će SPC imati partnersku spremnost da zaključi ovakav sporazum, koje ranije nije bilo - naveo je Đukanović.

On je rekao da je u više navrata od vlada iz prethodnog perioda Crkvi nuđen temeljni ugovor, ali da je to ona odbijala.

PATRIJARH PORFIRIJE O NAPADIMA NA SVEŠTENSTVO:

UVEK SMO SPREMNI ZA RAZGOVOR

SRPSKA pravoslavna crkva uvek je spremna za razgovor o rešavanju problema koji su prepreka miru i saradnji u regionu, a međuverski dijalog put je za uspostavljanje mira - izjavio je patrijarh srpski Porfirije posle susreta sa šefom misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom.

Porfirije je dodao da izuzetno ceni napore vladike raško-prizrenskog Teodosija, sveštenstva i monaštva njegove eparhije, koje su određeni pojedinci i organizacije pokušali da lažno i nepravedno optuže sa, kako je rekao, očitom željom da unesu nemir i ugroze opstanak monaštva i preostalog srpskog življa na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri