ŽELE KATEDRU ZA SRPSKI PO UGLEDU NA CRNOGORSKI: UKCG traži od Ministarstva prosvete da se u Podgorici formira Fakultet za srpski jezik

V. KADIĆ

07. 04. 2021. u 08:38

UDRUŽENJE književnika Crne Gore uputilo je pismo ministarki prosvete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić (na slici) u kome se zahteva da po ugledu na odluke bivše Vlade, koja je van okvira Univerziteta Crne Gore formirala Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), svojom odlukom formira Fakultet za srpski jezik i književnost.

ЖЕЛЕ КАТЕДРУ ЗА СРПСКИ ПО УГЛЕДУ НА ЦРНОГОРСКИ: УКЦГ тражи од Министарства просвете да се у Подгорици формира Факултет за српски језик

Foto Skupština CG

- Ovaj zahtev je opravdan sagledavajući sve navedene bizarne činjenice diskriminacije srpskog jezika i srpske kulture u Crnoj Gori u dužem periodu, imajući u vidu progone i pritiske prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji predstavljaju jednu trećinu ukupne populacije ove zemlje, a shvatajući i potrebu afirmacije srpskog jezika i kulture u Crnoj Gori. Konstatujemo da ne bi bilo problema oko angažmana profesorskog kadra, a čvrsto verujemo da postoji želja kod mladih ljudi da šire izučavaju srpski jezik i književnost u Crnoj Gori - navodi se u pismu UKCG.

Foto RTRS

Književnici dodaju da je otvaranje posebnog fakulteta realno i polazeći od uporedne prakse osnivanja dveju katedara za crnogorski jezik u Crnoj Gori.

- Molimo vas da ovaj naš racionalni i svrsishodni predlog inicirate na Vladi Crne Gore, da bi se obezbedila finansijska i druga podrška za rad Fakulteta za srpski jezik u Podgorici, adekvatno, kao što se daje finansijska podrška za rad FCJK na Cetinju - navodi se u pismu UKCG upućenog ministarki Bratić.

- Ovim bi se, svakako, otvorio prostor da se formiraju i druge katedre zainteresovanih zemalja u Crnoj Gori, pored već postojećih, što zavisi od vizije i potreba drugih kultura evropskih i drugih naroda.

POPISOM DO ISTINE O IDENTITETU

PREMA poslednjem popisu stanovništva od 2011. Crna Gora je imala 620.000 stanovnika, pri čemu nijedna nacija nije imala natpolovičnu većinu: Crnogoraca je bilo 45 odsto, Srba 29, a srpskim jezikom je tada govorilo ipak 43 odsto, a crnogorskim 37 odsto građana. Predstojeći popis napokon će pokazati pravo činjenično stanje, da je veći procenat Srba koji govore srpskim jezikom i Crnogoraca koji govore srpskim jezikom, a što je već tri decenije potiskivano represivnim merama.

Paralelno Crnogorski osim u Nikšiću i na Cetinju, Foto FCJK

Kako navode iz Udruženja, tokom protekle tri decenije u Crnoj Gori, bivši režim vršio je i jezički inženjering tako što je ne samo 2008. godine na tadašnjem Filozofskom fakultetu formirao katedru za crnogorski jezik (u okviru Univerziteta Crne Gore), nego je odlukom bivše Vlade 2014. formirana i još jedna katedra na Cetinju, Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCKJ). To je urađeno suprotno pravilima UCG, a voljom tadašnjeg režima. Tako su dobijene dve paralelne katedre crnogorskog jezika u Crnoj Gori.

- Do danas se sve činilo na marginalizovanju ugledne katedre srpskog jezika na sadašnjem Filološkom fakultetu u Nikšiću, pa bi se osnivanjem novog fakulteta afirmisao srpski jezik kojim po poslednjem popisu, govori više od 40 procenata stanovništva u Crnoj Gori - ističu u pismu UKCG.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMAM DUŠE NI OBRAZA DA PEVAM: Rajović otkazao nastup zbog tragedije na Cetinju - 11 nevinih je stradalo