BOŽOVIĆ ISPIT ZA PREMIJERA: Krivokapićeva vlada bi trebalo da poništi odluku o proterivanju ambasadora Srbije

V. Kadić S. Rovčanin Tomković

01. 12. 2020. u 08:00

NOVA Vlada Crne Gore, koja bi trebalo da bude izabrana sutra, najverovatnije će u narednim danima povući odluku svojih prethodnika da ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića proglase personom non grata i uskrate mu gostoprimstvo.

БОЖОВИЋ ИСПИТ ЗА  ПРЕМИЈЕРА: Кривокапићева влада би требало да поништи одлуку о протеривању амбасадора Србије

Foto D. Milovanović

To će, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", biti jedna od prvih odluka tima budućeg premijera Zdravka Krivokapića, koji bi, u suprotnom, praktično pogazio svoje težnje izražene posle sramnog poteza odlazećeg režima - da će raditi na ozdravljenju odnosa sa Beogradom.

I parlamentarna većina očekuje da će se Božović uskoro, posle kratkog izgnanstva zbog izjave da je "Podgorička skupština 1918. bila oslobođenje i slobodna volja crnogorskog naroda", vratiti "kući". Ispravljanje jedne od poslednjih "očajničkih" odluka vlasti Mila Đukanovića biće posao za novog ministra vanjskih poslova, politikologa Đorđa Radulovića, koji je od februara ove godine na čelu Direkcije za EU, a sada će rukovoditi ministarstvom.

Tarzan Milošević, Foto N. Skenderija

Pritisak na Podgoricu da povuče svoju odluku stigao je i iz Brisela. Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da je Crna Gora treba da uradi isto što i Srbija, koja je najpre, kao recipročnu meru odlučila da protera ambasadora Tarzana Miloševića iz Beograda, ali je, radi dobrih odnosa, pružila ruku saradnje i ubrzo povukla ovaj potez.

Ipak, preporuka iz Brisela ne interesuje odlazeću crnogorsku vladu. Podgorica je pozdravila odluku Srbije da ne protera ambasadora Crne Gore, ali i poručila da neće odustati od svog stava o Božoviću.

Vukićević: IZRAZ ŠOVINIZMA

OVAKVO ponašanje odlazećeg crnogorskog režima predstavlja primarni izraz šovinističke politike, ocenjuje Boško Vukićević, savetnik mandatara Krivokapića.

- Ako zanemarim bezumlje samog čina, ostaje činjenica da odlazeća, tehnička vlada za jednu tako krupnu odluku nije imala legitimitet, jer je upravo ona delegitimisana od strane naroda na nedavnim izborima. Izjavom, koja je potpomognuta mudrim potezom vlasti u Beogradu, Varhelji je Đukanoviću ukazao upravo na tu činjenicu - da je delegitimisan i otpisan u očima evropskih institucija - smatra Vukićević.

Vladimir Božović, Foto Tanjug

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštili da nije ni bilo razloga za proterivanje Miloševića:

- On predstavlja svoju zemlju poštujući Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese.

Obrazlažući ovaj, očigledno posledni trzaj Đukanovića, naveli su da se srpski ambasador "u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije, dovodio u pitanje samostalnost i nezavisnost Crne Gore". Sporna im je i izjava premijerke Ane Brnabić da Srbija kao i makar 30 odsto Srba u Crnoj Gori stoje iza Božovićeve izjave, u kojoj je izneo samo istorijske činjenice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna